Як працюють міністри Гройсмана. Дайджест обіцянок Кабміну з 1 до 29 серпня

Читать на русском

У серпні члени Кабінету міністрів України зовсім «розслабилися» з обіцянками – дали лише 16 нових, виконали дев'ять, а провалили – три. Зосередилися цього місяця міністри на темах інфраструктури (29% обіцянок), соціального захисту та охорони здоров'я (21%), а також економіки (18%).

Традиційно багато нових обіцянок дав міністр інфраструктури Володимир Омелян. Зокрема, міністр пообіцяв, що з 2020 року на дороги щорічно витрачатиметься більш ніж 65 мільярдів гривень. Крім того, пообіцяв створити Центр транспортних інновацій. «Ми плануємо створити Центр транспортних інновацій, який стане майданчиком для розвитку Hyperloop-технологій. Сучасна ефективна транспортна система є запорукою економічного зростання країни та підвищення рівня життя населення», – розповів він.

Виконав у серпні Омелян свою обіцянку дворічної давнини – створити Морську адміністрацію, яка відстоюватиме інтереси галузі та її працівників. Державна служба морського та річкового транспорту (офіційна назва) запрацювала 1 серпня. Пріоритетами відомства буде реалізація державної політики у сферах морського й річкового транспорту, торгового мореплавства, судноплавства на внутрішніх водних шляхах, а також гарантування безпеки на морському та річковому транспорті.

Лише одну нову обіцянку дав прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Глава уряду заявив, що кожного року зменшуватиме державний борг. «У нашого уряду є чітка стратегія щодо зменшення державного боргу. Для її реалізації необхідно близько 10 років. Ми впораємося із завданням, щороку борг зменшуватиметься. Не вірте тим, хто обіцяє покращення вже сьогодні», – зазначив Гройсман.

Крім того, обіцянку щодо держборгу дала в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова: вона планує створити Агентство з управління державним боргом.

Ще одну обіцянку прем'єр не виконав. Навесні він обіцяв, що в липні цього року запрацює Фонд розвитку інновацій. У державному бюджеті на створення відомства було передбачено 50 мільйонів гривень за бюджетною програмою «Забезпечення функціонування Фонду розвитку інновацій», головним розпорядником коштів є Господарсько-фінансовий департамент Секретаріату Кабміну. Згідно зі вказаною програмою, потрібно затвердити порядок використання коштів бюджету. Однак до Міністерства фінансів вказаний порядок не надходив, а Фонд усе ще не працює.

Віце-прем'єр міністр Володимир Кістіон заявив про плани запропонувати уряду Молдови підписати міжурядову угоду про будівництво мосту через Дністер. «Місцева влада Вінницької області вийшла з ініціативою актуалізувати питання будівництва мосту через річку Дністер до Молдови як найкоротшого шляху з країн Балтії до Балкан. Цей проект економічно вигідний не лише для України та Молдови, а й усього Європейського Союзу», – зазначив чиновник.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв, що Сергій Бочковський не буде працевлаштований у Державній службі з надзвичайних ситуацій. Нагадаємо, що суд відновив Бочковського на посаді голови ДСНС. «Ті маніпуляції, які він робить у судах, ми знаємо, як із ними боротися. Його не буде в ДСНС», – підкреслив Аваков.

На рахунку голови МВС також невиконане в серпні запевнення: відділення поліції в Сумській області не отримало обіцяного обладнання для цифрового радіозв'язку. Планувалося, що воно буде закуплене за рахунок коштів уряду Японії та UNOPS. Однак станом на початок місяця лише здійснювалися організаційно-технічні заходи, спрямовані на оснащення підрозділів цим обладнанням. У Нацполіції планують завершити проект до кінця року.

Детальніше – в нашому дайджесті.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» розбиралося, скільки в липні заробили члени уряду та їхні заступники.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: