НАБУ притягнуло до адміністративної відповідальності голову Держекспортконтролю

Читать на русском
Тимчасовий очільник Держекспортконтролю відмовив детективам НАБУ в наданні інформації, чим порушив закон.
Ігор Савула

Виконувача обов'язків голови Державної служби експортного контролю України Ігоря Савулу притягнули до адміністративної відповідальності за відмову надати НАБУ запитувану інформацію.

Таке рішення ухвалив Подільський районний суд міста Києва ще наприкінці червня за результатами розгляду відповідного протоколу детектива НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

Зазначається, що під час розслідування кримінального провадження за підписом керівника структурного підрозділу детективів надісланий запит від 4 травня 2018 року (в порядку ст. 93 КПК України і ст. 16, 17 закону України «Про НАБУ») до Держекспортконтролю про надання інформації до 10:00 10 травня.

Після цього з Держекспортконтролю на адресу НАБУ листом від 5 травня за підписом в. о. голови служби Ігоря Савули відмовлено в наданні запитуваної інформації із зауваженням, що зазначені відомості можуть бути надані лише на підставі постанови слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів.

Таким чином, на думку детектива, Савула не надав інформацію, необхідну для виконання обов'язків Бюро, чим порушив п. 3 ч. 1 ст. 17 закону України «Про НАБУ» (право НАБУ витребувати за рішенням керівника структурного підрозділу Нацбюро й отримувати в установленому законом порядку інформацію, необхідну для виконання обов'язків).

Своєю чергою в. о. керівника Держекспортконтролю свою провину не визнав і заявив, що цю інформацію детектив міг отримати лише на підставі рішення суду про надання тимчасового доступу до документів.

Вислухавши обидві сторони, суддя ухвалив рішення притягнути Савулу до адміністративної відповідальності та накласти на нього штраф у 5100 грн. Суд вирішив, що в. о. голови Держекспортконтролю вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 185-13 КУпАП (ненадання інформації НАБУ на запит його посадових осіб).

Пізніше, а саме 3 серпня, Савула вирішив оскаржити це рішення в Апеляційному суді міста Києва. Однак суд йому відмовив, підкресливши правильність рішення суду першої інстанції.

Нагадаємо, НАБУ притягнуло до адміністративної відповідальності заступника голови Пенсійного фонду за такою ж статтею.

Раніше Бюро почало розслідувати заволодіння коштами заводу зі складу «Укроборонпрому».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: