Що допоможе вивести українську економіку з «тіні»?

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Зараз слід зважати на те, що дані можуть трохи перебільшувати, оскільки наближаються вибори й потрібно показати якісь успіхи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи заяву МЕРТ про зниження рівня тіньової економіки, який у першому кварталі 2018 року склав 33% від ВВП.

Економіст підкреслив, що це може бути пропагандистською акцією, але, безумовно, є чинники, які мають сприяти виходу економіки з «тіні».

«По-перше, серед класу серйозних бізнесменів України зростає усвідомлення, що орієнтація виключно на споживання може призвести до серйозних негативних проблем та втрати тих активів, якими вони володіють. Потрібно інвестувати, щоб бути конкурентоспроможним і ці активи були в ціні, образно кажучи. Накопичені кошти ніде не засвічують. Звичайно, щоб провести ці інвестиції, їх потрібно розкрити. Це створює певний ефект виходу економіки з «тіні», – зазначив експерт.

Він уточнив, що незначне пожвавлення інвестиційного процесу все ж є.

По-друге, бізнес, особливо пов'язаний із роздрібною торгівлею, також дає сигнали, що платоспроможність населення на ринку обмежена, додав Сіденко.

Як змінювався ВВП за паритетом купівельної спроможності в постсоціалістичних країнахУкраїна посіла третє місце серед постсоціалістичних країн за рівнем ВВП за паритетом купівельної спроможності.

«Обмеження через те, що зростають витрати на комунальні послуги, до того ж переглядають систему субсидій. При цьому зросли витрати на транспорт, медицину. Все це створює загрозу успішній ринковій діяльності. Має бути платоспроможний попит. Логічно, що мають зростати й зарплати», – пояснив економіст.

За його словами, третій фактор пов'язаний з офшорами. Бізнес фактично тримає свої прибутки в офшорних схемах.

«Загальна політика «Великої двадцятки», міжнародних організацій, ЄБРР, «Великої сімки» та інших націлена на те, щоб поставити питання на більший контроль. Тобто умови діяльності в офшорах ускладнюються», – констатував експерт.

Він нагадав, що вже було багато скандалів, які призвели до прискорення цих процесів, до жорсткіших умов. Вивести кошти в офшори вже не так просто, та й не так безпечно.

Крім того, на його думку, слід зважати на зміни у світовій економіці.

«Торгові війни й пошук заміни долара окремими державами також справляють враження на бізнес. Дехто вже починає замислюватися, що може краще тримати кошти в Україні, інвестувати в щось конкретне, щоб уникнути або принаймні знизити до мінімуму ризики», – резюмував Володимир Сіденко.

Як змінювався ВВП за паритетом купівельної спроможності в постсоціалістичних країнах – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» відстежило зміни позицій України в рейтингах.

Також ми з’ясували, наскільки збігаються реальні показники економіки України з прогнозами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: