Названа причина жахливої пожежі в Кемерово

Читать на русском
Експертиза електрообладнання згорілого ТРЦ «Зимова вишня» в Кемерово встановила, що пожежа, що забрала життя 60 осіб, почалася в світлодіодному світильнику, який залила тала вода з даху.

Експертиза електрообладнання згорілого ТРЦ «Зимова вишня» в Кемерово встановила, що пожежа, що забрала життя 60 осіб, почалася в світлодіодному світильнику, який залила тала вода з даху.

Про це пише російський «Коммерсант» з посиланням на результати експертизи, проведеної фахівцями ТОВ «Бюро незалежних експертиз» за призначенням Слідчого комітету РФ, передає «Слово і Діло».

«Прилад, в якому відбулося замикання, повинен був тут же відключити захисний автомат, проте той виявився несправним», - зазначає ЗМІ.

Коротке замикання в електропроводці, викликане помилковим розподілом навантажень і зруйнованою через перегрів ізоляцією експерти порахували вельми вірогідним, хоча визначити точне місце аварії не змогли.

«Майже всі надані їм для дослідження фрагменти проводів і кабелів виявилися напівобгорілими, і однозначно встановити, що стало причиною їхнього руйнування - електродуги або вже полум'я пожежі - виявилося неможливим», - пише видання.

На вивчення експертам було представлено кілька десятків мішків, набитих обгорілими плафонами, фрагментами проводів і кабелів, трансформаторами і т.п.

«Експертиза встановила, що перетин майже не кожного електропроводу в будівлі було занижено в порівнянні з розрахунковим на 10-20%. Цю обставина, втім, списали на браковану продукцію... До одного із захисних автоматів на 100 ампер, якому за нормою відповідає проводка перерізом не менше 35 кв. мм, був підведений електрокабель перетином всього 5,3 кв.мм. Помилка призвела до постійного перегріву проводу і майже повної «термодеструкції» його ізоляції. В іншому випадку провід, що підводить струм до автомату, виявився вдвічі меншої площі перетину, ніж відходить від нього... У багатьох розподільних шафах провідники виявилися просто переплутані... Монтаж і підключення здійснювалися не за проектом, а випадковим чином», - відзначили експерти .

Раніше повідомлялося про демонтаж будівлі торгового центру «Зимова вишня».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: