Ізраїль закликає владу перенести посольство до Єрусалима. Що робити Україні?

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Потрібно дуже обережно підходити до цього питання, тому що після рішення США Захід фактично розколовся. Є країни Європи, які проти, і є Вашингтон, який ухвалив таке рішення.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Антон Кучухідзе, оцінюючи звернення Ізраїлю до української влади з пропоизицією перенести посольство до Єрусалима.

«У цій ситуації вихід лише один – краще для нас самих буде затягувати на дипломатичному рівні як можна довше. Обговорювати технічні аспекти, питання безпеки та інші. Такий підхід дозволить зберегти обличчя. Конкретної відповіді не буде, зате буде процес. Потрібно апелювати до того, що ми знайомимося із ситуацією», – зазначив Кучухідзе.

Потрібно розуміти, що це глобальна політика зі своїми правилами, в якій у нас немає великої сили, щоб вплинути, а ухваливши таке рішення, можна собі дуже сильно зашкодити, підкреслив експерт.

Це питання міжнародного права, визнання територій. Україна сама перебуває в такому стані, коли євродепутати та парламентарі окремих європейських держав без узгодження дозволяють собі їздити до анексованого Криму, нагадав він.

«Щоб не було ще гірше, краще тягнути час і мовчати. Це наше право – мовчати. Ми не зобов'язані давати конкретні відповіді», – додав Кучухідзе.

За його словами, Україні потрібно керуватися власними національними інтересами, розуміючи, що Ізраїль просуває свій порядок денний.

«Нетаньягу вдалося вибудувати позитивні поглиблені відносини з Трампом як з об'єктивних, так і суб'єктивних причин. Це їхня велика політика, в якій нам немає місця», – уточнив він.

Від того, чи ухвалимо ми це рішення, в світі нічого не зміниться, а в України потім можуть бути проблеми з іншими західними партнерами.

Ізраїль пропонує організаційну й змістовну допомогу тим першим 10 країнам, які перенесуть своє посольство до Єрусалима, тому нам краще тягнути час, поки ця десятка не заповниться, підкреслив Кучухідзе.

«Ізраїль має свої інтереси. Україна сильно ризикує. Є умови, яким має бути Єрусалим. Рішення США пішло врозріз із домовленостями. Україні потрібно думати про себе. Це нерівноцінна компенсація. Просто допомогти перенести й розмістити посольство там? То це допомога більше собі, ніж Україні», – пояснив він.

Ціна питання має бути набагато вищою, а оскільки цього немає, немає чого й ризикувати, констатував експерт.

«Поки лише ухилятися. Як нам потім із німцями спілкуватися? На США вони не натиснули, але на нас можуть. Туреччина, з якою ми хочемо вибудувати відносини, критично ставиться до Ізраїлю. Дуже багато тонкощів», – наголосив він.

Можливо, якби була якась конкретна система торгу з цього питання, можна було б виторгувати нереальні преференції для себе щодо фінансової підтримки, інвестицій та іншого, додав політолог.

«А якщо це технічна допомога, це не настільки серйозно. Тому потрібно намагатися тримати дистанцію», – резюмував Антон Кучухідзе.

Нагадаємо, 14 травня США відкрили посольство в Єрусалимі. Цю подію приурочили до святкування 70-ї річниці заснування Ізраїлю. Перенесення американського посольства з Тель-Авіва викликало масові зіткнення в секторі Газа. Дональд Трамп раніше назвав це рішення «довгоочікуваним кроком».

Незабаром до Єрусалима були перенесені посольства Гватемали та Парагваю.

Навіщо Трамп переніс дипмісію до Єрусалима й чим це загрожує – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: