Грузія подала до ЄСПЛ позов проти Росії

Читать на русском
Влада Грузії також вказала, що російська влада не сприяє Грузії в пошуку на території РФ злочинців та підозрюваних.

Грузія подала позов проти Російської Федерації до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це йдеться в заяві Міністерства юстиції Грузії, пише «Слово і Діло».

Чи може ЄСПЛ зобов’язати Україну зняти мораторій на землю та що з цього вийде?Чинний в Україні мораторій на продаж і купівлю земель сільськогосподарського призначення порушує Європейську конвенцію з прав людини. Оцінили позицію ЄСПЛ експерти.

Відзначається, що Росію звинувачують в масових порушеннях прав людини та переслідуванні етнічних грузин в Абхазії та Південній Осетії. Грузія, за даними Мін'юсту, представила відповідні докази Страсбурзького суду й порушила питання про відповідальність РФ на окупованих територіях Грузії та адміністративну практику порушень прав населення по лінії окупації.

«Вимога Грузії полягає в заклику до Європейського союзу встановити відповідальність Росії за порушення багатьох статей Європейської конвенції. Зокрема, організована Росією окупація й цілеспрямована кампанія проти населення Грузії порушує статтю 2 Європейської конвенції, статтю 3 (заборона тортур), 5 (право на свободу й безпеку), 8 (право на захист сімейного життя)», – відзначили в Мін'юсті.

Влада Грузії також вказала, що російська влада не сприяє Грузії в пошуку на території РФ злочинців та підозрюваних.

«Незважаючи на злочини, скоєні під російською окупацією на окупованих територіях, прокуратура Грузії не має можливості повністю визначити всі обставини злочинів і покарати всіх винних. Крім того, як і раніше, неможливо заарештувати підозрюваних, оскільки вони перебувають на окупованих територіях», – заявили в грузинському відомстві.

Відзначається також, що Грузія має дві міждержавних спори з Росією.

«Серед перших спорів, що стосуються депортації грузинських громадян із Росії, рішення вже відоме, й ця справа завершилася перемогою Грузії. Другий спір про війну в серпні 2008 року був представлений Міністерством юстиції Грузії на заключному засіданні (23 травня 2018 року) й наразі чекає на рішення», – повідомили у відомстві.

Раніше Україна також подала до ЄСПЛ комплексний позов проти Росії.

Також нагадаємо, що український режисер Олег Сенцов відмовився припиняти голодування на прохання ЄСПЛ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: