Вибори по-старому: що депутати придумають із ЦВК та Виборчим кодексом

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що щойно відкриється осіння сесія, нардепи візьмуться за перезавантаження Центральної виборчої комісії та проект Виборчого кодексу в другому читанні. «Усі виборчі законопроекти важливі у виборчий рік. У жовтні залишиться рік до парламентських виборів. До президентських – ще менше. Тому одним із перших законів важливо буде впорядкувати виборче законодавство. Тому важливими будуть ЦВК та Виборчий кодекс», – заявив Парубій, додавши, що найбільш складним буде розгляд проекту Виборчого кодексу. При цьому в липні депутати провалили голосування щодо нового складу ЦВК, набравши лише 189 голосів. За календарним планом ВР перше пленарне засідання призначене на 4 вересня й часу на ухвалення рішення залишилося менш ніж три тижні. До слова, ще 17 травня 2016 року голова Верховної Ради України Андрій Парубій пообіцяв, що докладе максимум зусиль для ухвалення закону про вибори народних депутатів за системою відкритих списків.

«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, чи проведуть вибори-2019 «по-старому», чи все ж депутати знайдуть голоси «за».

Політолог Олексій Якубін підкреслив, що після саміту Україна-ЄС стало зрозуміло, що питання перебуває на контролі в наших західних партнерів.

Він нагадав, що представники ЄС натякали на проведення прозорих відкритих виборів у країні й закликали керівництво зробити все для цього.

«Зараз ситуація дивна. ЦВК легальна, але не легітимна. Коли 13 членів ЦВК із 14 з вичерпаним терміном повноважень, це дивно. Тому питання перезавантаження ЦВК точно буде на порядку денному. До того ж ЄС пообіцяв фінансову підтримку Україні, але однією з умов було перезавантаження ЦВК», – зазначив Якубін.

Він уточнив, що раніше проблемою було те, що з 14 кандидатів не були представлені двоє з «Опоблоку», а ЦВК має бути репрезентативною. При цьому Бойко подавав скарги до міжнародних організацій.

«Є розуміння, що якщо не буде репрезентативного списку, то може скластися така ситуація, що під час голосування не проголосують за представника опозиції, наприклад. Така ж проблема і з кандидатом від «Батьківщини», – додав експерт.

Чи готова влада зменшити свої апетити, щоб список ЦВК виглядав репрезентативним і легітимним? БПП і НФ не дуже готові ділитися. Їм потрібно посунутися, але чи підуть вони на це?

За його словами, в БПП складно йдуть кадрові питання, присутні конфлікти з НФ, який за поступки готовий віддати місця, але в БПП не згодні на це. У кожному разі, вибори потрібно проводити з новою ЦВК, інакше фактор легітимності буде під питанням у всіх і всередині країни, і зовні.

«Та й питання не лише у складі ЦВК, а в тому, як склад може впливати на реєстр виборців, наприклад. Це один із головних документів, куди можуть протиснути «мертві душі». Однак восени епопея з ЦВК має завершитися», – пояснив експерт.

Друге питання в тому, чи знайдуться голоси на новий виборчий кодекс. ЦВК, імовірно, якось вирішать, а ось з виборчим кодексом – радше ні, припустив він.

«Друге читання гальмував навіть Парубій. Було подано понад 2 тисяіі поправок. Тому й восени, напевно, спробують гальмувати питання. Будуть суперечки. Якщо в більш спокійний час кодекс не був проголосований, то сумнівно, що восени знайдуть голоси. Та й депутати вже обирають собі округи. Це непряма ознака. Отже, вважають, що система не зміниться. Є бажання розіграти карту мажоритарних округів», – резюмував Олексій Якубін.

«Слово і Діло» розбиралось, які обіцянки щодо голосування за ЦВК давали народні депутати.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: