ЄС хоче, щоб Антикорупційний суд запрацював у 2018 році. А що робитиме влада?

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Якби все залежало виключно від громадськості, то Антикорупційний суд дійсно розпочав би роботу в грудні цього року.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів доктор юридичних наук, директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, оцінюючи заклик ЄС, щоб Антикорупційний суд запрацював в Україні до кінця 2018 року.

«На жаль, не все залежить від громадськості. Початок діяльності Антикорупційного суду залежить від влади, а владі цей суд абсолютно не потрібен, тому, ймовірно, все робитиметься для того, щоб новий суд розпочав свою роботу не раніше ніж після нових президентських, а можливо, й парламентських виборів. У крайньому разі, напередодні виборів», – зазначив Хавронюк.

Він не виключив, що тривалий час піде на розхитування з формуванням комісії міжнародних експертів.

За його словами, після цього вигадають ще якісь приводи, щоб затягнути час.

Ба більше, досі немає календарного плану та алгоритму, за яким формуватиметься й розпочне свою діяльність Вищий антикорупційний суд, додав експерт.

«Якби був такий календарний план і було видно, що влада вже його дотримується від самого початку, тоді можна було б прогнозувати, що дотримуватимуться термінів і вимог до самого кінця», – уточнив Хавронюк.

Чи пам'ятаєте Ви, в яких злочинах підозрювали українських політиків?Слово і Діло пропонує непростий тест – згадати не лише фігурантів резонансних справ, а й суть звинувачень, які висували або хотіли висунути українським політикам, нардепам, міністрам, топ-чиновникам і суддям.

На його думку, зараз владі вигідно не мати такого плану, щоб потім ніхто не міг сказати, що його не дотримуються.

З початком діяльності Антикорупційного суду справи, які розслідувало НАБУ, почне розглядати цей суд. Ті справи, які розглядають суди зараз, розглядатиме Антикорупційний суд як апеляційна інстанція, підкреслив експерт.

«Тому є надія, що ті справи почнуть реально розглядатися й будуть виносити вироки. Однак вироки якраз владі не потрібні. Тому влада робитиме все для того, щоб цей суд розпочав свою роботу якомога пізніше», – пояснив він.

«Другий варіант – зробити все для того, щоб найбільш резонансні справи щодо топ-менеджерів держави в цьому суді не з’явилися. Тобто, щоб суд закидати дрібними справами про хабарництво найбільш дрібних із тих чиновників, діяння яких мусить розслідувати НАБУ», – резюмував Микола Харонюк.

Чи пам'ятаєте Ви, в яких злочинах підозрювали українських політиків? «Слово і Діло» пропонує непростий тест – згадати не лише фігурантів резонансних справ, а й суть звинувачень, які висували або хотіли висунути українським політикам, нардепам, міністрам, топ-чиновникам і суддям.

Також ми з'ясували, скільки отримують керівники антикорупційних органів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: