У чому насправді полягає загроза для Маріуполя?

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Загрози для Маріуполя немає й бути не може. Створена система оборони практично виключає перспективи на найближчі півроку проведення будь-якої сухопутної операції в напрямку Маріуполя.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи ситуацію в Азовському морі й загрозу для Маріуполя.

«Якщо взяти історію нашої сучасної цивілізації, то в Азовському морі ніколи не проводилися десантні операції в силу рельєфу дна, невеликих глибин і неможливості таємно провести таку операцію», – зазначив Грабський.

Він уточнив, що провести якісь провокаційні обстріли з кораблів у напрямку Маріуполя, можна, але вони матимуть радше політичний характер, жодної військової доцільності в цьому немає.

На його думку, можна говорити про загрозу Маріуполю як частини держави через те, що блокада викличе негативні економічні наслідки в місті, в якому й так недостатньо стабільна економічна ситуація.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Маріуполь є і буде українськимСказано 8 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Порти для Маріуполя є основним засобом заробляння грошей, основним способом збереження соціально-економічної стабільності в місті, тому потрібно чітко розуміти, що якщо ми не змінимо ситуацію з поповненням міського бюджету та збутом продукції до Маріуполя, то соціальна ситуація ускладниться», – пояснив експерт.

Адже в цьому й полягає основна задача блокади РФ Азовського моря – перекриття виходу до Чорного моря, додав він.

«З військової точки зору, Маріуполь, якщо говорити про глобальну стратегічну перспективу так званого сухопутного коридору, не представляє інтересу. Проводити наступальну операцію в місті ніхто ніколи не буде», – підкреслив фахівець.

«Ми можемо розглядати варіанти прориву в напрямку Мелітополя як ключової позиції, але не Маріуполя й Бердянська. Якщо станеться прорив, що майже нереально в сьогоднішніх умовах, ані Бердянськ, ані Маріуполь ми не зможемо відбити. Але це нереалістичний сценарій», – резюмував Сергій Грабський.

Додамо, 8 вересня 2014 року Петро Порошенко пообіцяв, що Маріуполь є й буде українським, і підкреслив, що в України достатньо сил для того, щоб захистити місто.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: