Мільйони в повітря: скандали з непридатними держзакупівлями в Україні

Читать на русском

Влада Львова вирішила трохи оновити парк міського транспорту й закупили в Німеччині 30 старих трамваїв. Перед продажем їх капітально відремонтували, залишалося тільки адаптувати під ширину рейок у місті. Однак коли трамваї прибули до Львова несподівано виявилося, що їх експлуатація неможлива: двері трамвая відчиняються назовні, а на деяких зупинках платформа розташована на рівні першого ступеня. Тепер потрібно або знижувати платформи, або різати двері.

Дивно, що ті, хто займався закупівлею, не врахували цих особливостей, проте в цьому розбереться прокуратура, яка вже розпочала розслідування за фактом службової недбалості. Зараз трамваї, за які заплатили 25,2 мільйона гривень, стоять без діла. На жаль, в Україні це далеко не перший випадок, коли багатомільйонна покупка виявляється непридатною для використання. «Слово і Діло» згадало інші схожі випадки.

Дефект конструкції: чому міномет «Молот» не заслужив репутацію «вбивці»Інформація про дефекти в конструкції міномета Молот активно використовується пропагандистами Росії.

Невдачі із закупівлями у сфері транспорту трапляються не лише у Львові. Минулого року «Укрзалізниця» закупила браковані запчастини для рухомого складу залізничного транспорту на 20 мільйонів гривень. У Службі безпеки України повідомили, що неякісні комплектуючі були поставлені свідомо, й відкрили кримінальну справу. Крім того, згідно з висновками експертів, закупівля цих комплектуючих могла призвести до надзвичайних ситуацій на залізниці.

Того ж року з'ясувалося, що «Укрзалізниця» за 3,8 мільйона гривень закупила непридатний холодоагент для кондиціонерів у вагонах. Правоохоронці повідомили, що поставлена речовина не придатна для використання в системах кондиціонування пасажирських поїздів.

До скандалів із закупівлями потрапляло також Міністерство оборони України. Прокуратура з'ясувала, що в 2008-2010 роках відомство закупило для військових 190 квартир, які не відповідають санітарним і технічним нормам. Закупівля на суму 54 мільйони гривень була проведена в інтересах приватного товариства.

У 2016 році Міноборони викрили на закупівлі непридатних для використання вертольотів, які раніше були продані комерційній структурі як надлишкове військове майно. На вертольоти витратили 12,7 мільйона гривень, вони не були придатні для використання у військових цілях за своїм технічним станом та обладнанням. Однак посадові особи військової частини прийняли їх в експлуатацію.

Одна з найдорожчих і непотрібних закупівель була проведена урядом на чолі з Юлією Тимошенко. В 2009 році політик закупила на 67 мільйонів гривень бюджетних коштів тисячу автомобілів Opel Combo як машини швидкої допомоги. У Генеральній прокуратурі Тимошенко звинуватили в тому, що ціна автомобілів була завищена, а самі вони не призначені для використання в медичних цілях. Була порушена кримінальна справа, але проблема зараз у тому, що справа потрапила на непідконтрольні Україні території.

Однак не лише українські чиновники помічені в недбалості. Наприклад, у США минулого року витратили 94 мільйони доларів на камуфляж для афганських військових, призначений для лісового ландшафту. Хоча ліси займають лише 2% території Афганістану. А Південна Корея, своєю чергою, закупила у США 14 непридатних для експлуатації вертольотів за 130 мільйонів доларів, проте «вік» вертольотів не дозволив провести їх модернізацію, тому було ухвалене рішення відмовитися від них.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, військова прокуратура домоглася стягнення штрафу на суму понад 300 тисяч гривень з одного з підприємств «Укроборонпрому» за неякісний ремонт військової техніки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: