Вибори-2019: яких сюрпризів чекати та які якості є ключовими для кандидатів

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Передусім слід урегулювати ситуацію з фальсифікаціями на виборах. Якщо люди не будуть нести відповідальність, не будуть покарані за порушення, які вони чинять, жодних покращень чекати не варто. Свідомість – само собою, але запровадження відповідальності може зменшити хоча б сукупно ризики фальсифікації.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи появу нових кандидатів та виборчі тенденції в Україні.

«Поява якогось консолідуючого кандидата поки залишається абстрактним питанням. Мабуть, ще ніхто не знає на сто відсотків, хто буде в другому турі. Так, Тимошенко зараз у лідерах. За соціологічним опитуваннями, на сьогодні вона нібито гарантувала собі місце в другому турі. Однак події можуть розвиватися по-різному. Попереду ще багато часу», – зазначив Бала.

По-друге, ми не знаємо якою буде виборча кампанія як така, адже всі ще можуть між собою пересваритися, додав він.

На його думку, це два фактори, які впливатимуть на консолідацію конкретних кандидатів чи навколо них.

Топ-20 політиків, яких українці обрали би президентом протягом останніх двох роківМи вивчали, як змінювалася електоральна підтримка більш ніж двох десятків політиків, що могли б стати президентом, порівнявши дані 14 досліджень двох соціологічних компаній.

При цьому політолог не виключив появу «чорних лебедів» протягом передвиборчого року.

«Тут уже ключовим буде навіть не його поява, а те, для чого цей «чорний лебідь» з’явиться. Для того, щоб вести чорну кампанію? Чи, можливо, щоб готувати підґрунтя для парламентських виборів на чолі якоїсь політичної сили, за яку він потім агітуватиме? Це питання дужу багатолінійне», – підкреслив експерт.

На його переконання, однозначно лише те, що будь-яка людина, яка займається політикою, в тому числі й кандидат у президенти України має володіти певними особистими якостями, зокрема можна виділити «три П».

«Три «П» включають професійність, порядність і патріотизм. Якщо хоч одного немає, будь-який із кандидатів не відповідає потребам, що стоять перед ним», – резюмував Віталій Бала.

Кого українці бачать майбутнім президентом – за посиланням.

Раніше ми назвали топ-20 політиків, яких українці обрали б президентом протягом останніх двох років.

Також пропонуємо почитати, скільки обіцянок президента залишаються невиконаними за рік до виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: