У РФ хочуть, щоб Сенцов сам просив про помилування. Що намагається довести Путін?

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

В принципі, це стандартна відписка Кремля. Якщо звернутися щодо будь-якого ув’язненого, відповідь буде аналогічною.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, оцінюючи заяву РФ про те, що для початку процедури помилування Сенцова, якого пропонують обміняти, він має самостійно звернутися до президента РФ.

«Це означає, що Путін намагається довести всім, що вважає Сенцова громадянином Росії, засудженим за російським законодавством. І на відміну від Савченко, на нього не діють міждержавні угоди», – зазначив Бондаренко.

На його думку, в ситуації із Сенцовим все вирішуватиметься в політичному руслі.

Крім того, якщо, припустимо, завтра Путін випустить Сенцова й депортує його в Україну, то сам собі створить прецедент, додав політолог.

Хто з українських політв'язнів голодує на знак протестуЧетверо українців, незаконно утримуваних у Росії, зараз продовжують голодування. Раніше тиждень голодував Олександр Кольченко.

«По-перше, таким чином, Путін підпишеться під тим, що й усі інші кримчани, які перебувають у російських тюрмах, автоматично мають право за тією же схемою, що й Сенцов, повернутися в Україну. По-друге, Путін таким рішенням визнає, що Крим – анексована територія України. Тому в РФ хочуть знайти такий варіант, щоб, грубо кажучи, були і вовки ситі, і вівці цілі», – уточнив він.

За його словами, звільнення Сенцова буде виключно рішенням Путіна. Вплинути на нього неможливо.

«Ані Трамп, ані Меркель із Макроном, ані хтось інший не зможе вплинути на ситуацію, враховуючи геополітичну ситуацію», – підкреслив експерт.

Путін у цій ситуації намагається показати світу таку саму жорсткість, яку свого часу показала Маргарет Тетчер. Ідеться про Ірландське голодування 1981 року, нагадав він.

«Тоді ірландця Боббі Сендса за причетність до терористичної організації посадили за ґрати. Він оголосив голодування, згодом до нього долучилися й інші в’язні. Було 5 вимог, серед яких людське ставлення, право на один візит, посилку чи лист на тиждень, право не носити тюремну уніформу, право не робити тюремну роботу. Коли весь світ уже вимагав, щоб Тетчер пішла на прості поступки, вона відмовилася. Не було жодної поступки. Сендс помер у в’язниці в підсумку», – резюмував Кость Бондаренко.

Відзначимо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін 25 серпня 2014 року пообіцяв звільнити з російського полону Олега Сенцова.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, хто з українських політв'язнів голодує на знак протесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: