Чому загроза повторення економічної кризи 1998 року вже близька?

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

Схоже, що світова економічна криза за сценарієм 1997-1998 років уже почалася. Почалася з Туреччини.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман, передає «Слово і Діло».

На думку аналітика, варто говорити про ті роки з кількох причин.

«По-перше, тоді криза йшла планетою за принципом доміно, розпочавшись у Південно-Східній Азії, а піком можна назвати дефолт Росії в серпні 1998 року», – констатував Найман.

Він уточнив, що в США криза почалася пізніше разом із відтоком акцій. Пік індекса Nasdaq був 10 березня 2000 року, але цього разу криза може торкнутися США вже наступного року.

За його словами, Goldman Sachs на початку тижня попередив, що падіння турецької ліри проти долара до 7,1 спровокує банкрутство банківської системи Туреччини.

Як змінювався курс гривні за останні 12 місяців?Гривня продовжує потроху відвойовувати в долара позиції, в той час як євро не перестає дорожчати. «Слово і Діло» підготувало огляд динаміки курсу валют в країні за останні 12 місяців.

Есперт додав, що на 1 січня 2018 року курс був 3,79 ліри за 1 долар. У п'ятницю, 10 серпня, ліра впала до 6,83, впритул наблизившись до небезпечної позначки.

«Ну а поки через проблеми Туреччини обвалився курс євро, тому що європейські банки вклали дуже багато в цю країну», – підкреслив аналітик.

За даними BIS (центробанк центробанків), турецьким позичальникам дали найбільші гроші наступні банки: іспанські – $83,3 мільярда, французькі – $38,4 мільярда, італійські – $17 мільярдів, британські – $19,2 мільярда, японські – $14 мільярдів, американські – $18 мільярдів.

«Тобто під найбільшим тиском може опинитися Іспанія. І їй цілком може знадобитися допомога ЄЦБ», – наголосив Найман.

На його думку, поки що найскладнішим днем для Туреччини була саме минула п'ятниця.

«Прибутковість 10-річних держоблігацій Туреччини (в USD) досягла 8,4%. І весь світ у напрузі чекає наступного тижня», – пояснив експерт.

Він акцентував, що паралельним курсом на південь рухаються ціни на російські активи іта рубль.

«Зростає також прибутковість і українських єврооблігацій. Зовсім недоречно перед великими погашеннями зовнішніх боргів і закупівлею енергоносіїв на наступний опалювальний сезон. Тож від МВФ Україні не відвертітися», – резюмував Ерік Найман.

Раніше «Слово і Діло» відстежило, як змінювались обсяги іноземних вкладень в економіку України.

Огляд динаміки курсу валют в країні за останні 12 місяців – у матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: