Що чекає на курс долара восени та як вплине фактор виборів

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Восени гривню традиційно фактично чекає девальвація. Певною дивиною цього року є те, що вона укріпилася раніше, приблизно в січні-лютому й те, що девальвація почалася в серпні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Андрій Блінов, оцінюючи коливання курсу валют.

«НБУ надав дані щодо інтервенцій, вони від’ємні. В липні НБУ більше продав валюти на міжбанківському ринку, ніж купив. Цього року дивна ситуація через традиційні сезонні причини, але вона засвідчує, що баланс укріплення-девальвації трохи зсунувся. Попередні кілька місяців, починаючи з лютого, Нацбанк закуповував переважно валюту до резервів, а не продавав», – зазначив Блінов.

Зараз елементи підживлення девальвації все-таки припиняться, можливо, ці фактори впливатимуть менше, особливо в першій половині місяця, припустив економіст.

За його словами, в нас наступна велика виплата за облігаціями 15 серпня, відповідно, нова хвиля девальвації розпочнеться десь у цей період.

Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 роківКурс долара в Україні перевищив позначку в 28 гривень. Прем'єр Гройсман назвав це сезонним явищем. Слово і Діло проаналізувало сезонні коливання української валюти за 5 років.

Він не виключив, що із середини місяця ми спостерігатимемо низку девальвацій.

«Курс досить активно рухатиметься до позначок 28-29 гривень за долар. Однак це за тих тенденцій, що ми зараз маємо на зовнішньому ринку. За того стану експорту, цінової кон’юнктури тощо», – уточнив експерт.

На його думку, девальвація в подальшому неминуча через закупівлю енергоносіїв, баланс експорту-імпорту. Є традиційний сезонний чинник – осінній бізнес-сезон.

«Також важливо, чи запозичуватиме Мінфін кошти через облігації, чи вдасться домовитися з МВФ, адже інші кредитори орієнтуються на Фонд», – додав Блінов.

Крім того, розпочинається ще й політична кампанія, підкреслив він.

«Наприклад, після 2011 року НБУ мав резерви на те, щоб утримати курс. Цікаво, чи будуть в умовах очікуваної девальвації цього разу якісь рішення щодо підтримки обмінного курсу? Навряд чи. По-перше, за тривалий період це неможливо. По-друге, якщо влада щось і робитиме, то навесні. А в березні вже буде інша тенденція. Як правило, вже відбувається ревальвація», – пояснив економіст.

Тому зараз політичний чинник прямо не впливатиме на обмінний курс, наголосив він.

«Ніхто протягом півроку нічого не стримуватиме. Якщо й будуть політичні маніпуляції з курсом, то вже безпосереднь напередодні акту волевиявлення», – резюмував Андрій Блінов.

Раніше «Слово і Діло» проаналізувало сезонні коливання курсу гривні за останні 5 років.

Як знеціниться українська валюта – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: