Чи здатна Україна захистити Азовське море?

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Різні сценарії вивчалися давно з огляду на ті можливості й ресурси, які має українська держава взагалі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи заяву Георгія Туки про те, що Україна розглядає силовий сценарій вирішення ситуації в Азовському морі.

«На сьогодні ми маємо ситуацію, за якої в України немає в Азовському морі спеціально підготовлених військово-морських баз. Україна не мала ніколи й зараз тим більше не має флотилії там. На жаль, може йтися про те, щоб розглядати Азовське море як почасти внутрішнє море РФ. Приблизно 2/3 узбережжя в Азовському морі вона контролює повністю», – зазначив Грабський.

Крім того, РФ має всю свободу маневру в Азовському морі й може перекидати будь-яку кількість сил і засобів для військово-морської блокади, підкреслив він.

Коли Україна розглядає варіант бойового протистояння, то йдеться радше про сценарії оборони й захисту нашого узбережжя. Підтвердженням цьому створення так званого «москітного флоту», що передбачає переміщення окремих бойових одиниць, бойових кораблів, катерів на Азов, якщо ситуація потребуватиме, уточнив експерт.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Маріуполь є і буде українськимСказано 8 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

За його словами, таким чином, не потрібно буде пропливати Чорне море, намагатися пробитися через Керченську протоку.

«Ми зможемо перекинути ракетні катери та інші малі плавальні засоби залізницею й тим самим зміцнити оборону узбережжя», – акцентував Грабський.

Однак баланс сил і засобів не на нашу користь, тому говорити про наступальні акції не доводиться, додав він.

«Ми можемо тримати оборону. Давно ведеться робота з огляду на наші військові та економічні можливості», – пояснив фахівець.

Провокації в Азовському морі – це демонстрація сили, щоб вплинути на Україну, наголосив він.

«Це елемент гібридної війни, спрямований на те, щоб погіршити соціально-економічне становище півдня Донецької області, можливо, Запорізької області. Ну й спроба відлякати потенційних споживачів продукції Маріуполя, відлякати від цього міста. Це очевидний елемент гібридної війни», – уточнив експерт.

При цьому, за його словами, Україну не варто звинувачувати в цій ситуації, адже жоден уряд ніколи не розглядав РФ навіть як потенційного ворога.

«Всі виходили з політичних реалій. Україна робила кроки, які дозволяли їй виживати в тих умовах. Статус Азовського моря задовго до цього конфлікту був досить актуальним. Навіть у 2010 році більшість не вірили, що РФ нападе на Україну. А на початку тисячоліття, коли визначали статус моря, тим більше ніхто навіть у страшному сні не міг собі уявити цього», – резюмував Сергій Грабський.

Додамо, 8 вересня 2014 року Петро Порошенко пообіцяв, що Маріуполь є й буде українським, і підкреслив, що Україна має достатньо сил для того, щоб захистити місто.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: