Що говорить соціологія про проміжних фаворитів виборів-2019

Читать на русском
Микола Давидюкполітолог

Згідно з останніми результатами дослідженняСоціологічної групи «Рейтинг», 17,4% українців не визначилися, за кого голосуватимуть на виборах президента, а 15,2% – взагалі не планують брати в них участь. Найбільшу підтримку серед опитаних – 11,1 % – отримала лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Голові «Громадянської позиції» Анатолію Гриценку віддати свій голос наразі готові 6,7%, а співголові «Опоблоку» Юрію Бойку – 6,4%. Четвертий у рейтингу – артист Володимир Зеленський із 6,2% голосів. Головного «радикала» Олега Ляшка та співака Святослава Вакарчука підтримали б на виборах 5,9 та 5,7%. За чинного президента Петра Порошенка готові проголосувати 5,3%. Голова партії «За життя» Вадим Рабінович міг би отримати 3,7%. Всі інші кандидати отримали менш ніж 3%. Водночас ще 9,5% обрали варіант «інший кандидат».

Політолог Микола Давидюк зазначив, що ця соціологія окреслила кілька речей, зокрема те, що люди налаштовані йти голосувати.

На його думку, соціологія демонструє, що є запит на адекватних політиків, нових, чесних, але з успішними історіями в навколополітичній, медійній чи бізнесовій сферах.

«Цим ми трохи схожі на Африку та Латинську Америку, де кожен олімпійський чемпіон – це кандидат у президенти», – додав він.

«Вражає кількість олігархічних кандидатів і відсутність жодного кандидата чи партії від інтернету, на противагу ТБ. Є сподівання, що за осінь це зміниться. Наприклад, Гнап у Фейсбуці чистого «лайкотрафіку» збирає більше, ніж реально топ-3 з рейтингу разом узяті», – уточнив політолог.

Топ-20 політиків, яких українці обрали би президентом протягом останніх двох роківМи вивчали, як змінювалася електоральна підтримка більш ніж двох десятків політиків, що могли б стати президентом, порівнявши дані 14 досліджень двох соціологічних компаній.

За його словами, лідерство Тимошенко не є однозначним та абсолютним. За період активної політичної осені вона втретє може бути другою за підсумками президентських виборів.

«За умови об'єднання демократичного табору навколо єдиного кандидата. Такими можуть стати Вакарчук, Гриценко, Садовий, Гройсман, Кличко чи Ситник», – підкреслив Давидюк.

Порошенко є однозначним лідером антирейтингу. Також помітно просів рейтинг Садового – до 1,6%, що спричинене відсутністю лідерських рішень, акцентував він.

«Тепер його чекає або об'єднання, влиття в альянс, або висування нового кандидата від його ж партії: Сироїд, Березюка або когось із мерів. Щоб відвести від міського голови приниження програшем на виборах», – пояснив експерт.

За його словами, вже зараз велика фрагментарність і велика кількість низькорейтингових, але медійно прокачаних кандидатів говорить про тенденцію майбутніх союзів та об'єднань.

«Голосування буде в мотивах радше проти, ніж за, проти старих при владі, проти корупціонерів, проти бідності, шахрайства та багато іншого. Рейтингів на всіх гарних, розумних та охочих не вистачає. Тому боротьба буде жорсткою. І це без фактору РФ на цих виборах», – резюмував Микола Давидюк.

«Слово і Діло» пропонує дізнатися, чи знаєте ви обіцянки тих, хто збирається йти в президенти.

Топ-20 політиків, яких українці обрали б президентом протягом останніх двох років, – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: