Вибори-2019: як втручатиметься РФ та чи може протидіяти Україна

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

РФ втручається в українські вибори з 1994 року. Йдеться про підтримку Леоніда Кучми як проросійського кандидата. Саме на таких лозунгах він тоді йшов, а РФ демонструвала його підтримку.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, керівник центру «Ейдос» Віктор Таран, оцінюючи ймовірність втручання РФ у вибори в Україні.

За йогос ловами, з 1994 року механізми та варіанти підтримки «своїх» кандидатів в Україні з боку РФ лише збільшувалися.

«Починалося все з інформаційної, пропагандистської підтримки, а далі вже дійшло до прямого фінансування проросійських кандидатів, проведення «чорної» піар-компанії, використання УПЦ МП в політичній агітації населення, війни на сході та окупації Криму, кібервтручання, створення проросійських фракцій та просування їх до парламенту, впливу на європейських, американських політиків, щоб вони не підтримували Україну й сили, які йдуть до влади», – зазначив Таран.

Своєю чергою це може призвести до економічної дестабілізації в Україні, а отже, погіршити економічний стан, що в підсумку загрожує приходом до влади в Україні проросійських політиків, а не проєвропейських, уточнив експерт.

«Таких варіантів впливу для РФ існує багато, оскільки Україна для Росії є ключовою країною. В Москві чудово розуміють, що без контролю над українською політичною, соціально-економічною системою вони ніколи не зможуть впливати на Європу так, як вони цього прагнуть», – пояснив він.

Протидіяти цьому Україна може лише вибірково, додав політолог.

На його думку, Україна може протистояти РФ на Донбасі. Це вже означає, що Москва боїться починати ескалацію на сході України.

«На Донбасі – так, ми готові протистояти. Однак якщо говорити про інформаційну протидію, то тут ми програємо. Все, що зараз робиться в цьому напрямку, виключно за рахунок волонтерських організацій, громадськості. Стратегічно Україна інформаційну війну програє», – підкреслив Таран.

Також, за його словами, в політичному плані Україна в змозі протидіяти.

Він нагадав, що були заборонені Комуністична партія та Партія регіонів. Росія зараз шукає нових агентів впливу на Україну.

З іншого боку, з точки зору економічного впливу та підкупу партій, протистояти РФ ми досі не можемо, наголосив політолог.

«Економічні зв’язки з РФ повністю не розірвані, торгівля продовжується, чорний капітал з РФ продовжує надходити, таким чином впливаючи на політику», – додав він.

«Якщо брати за десятибальною шкалою, то з дуже великим авансом на 5 балів ми навчилися протидіяти РФ. Однак ключова заслуга в цьому належить армії», – констатував експерт.

Тому слід розуміти, що поки рівень безпеки, який ми побудували, не дає нам можливості спокійно входити в 2019 виборчий рік, уточнив він.

«Існує загроза, що ми можемо отримати появу на ключових позиціях проросійських представників, явних чи замаскованих. Це впливатиме на ситуацію на Донбасі, політичний, євроатлантичний, євроінтеграційний курс України», – резюмував Віктор Таран.

Раніше президент України Петро Порошенко висловив занепокоєння з приводу втручання РФ в українські вибори.

Відзначимо, Порошенко запевнив, що ніколи не погодиться на те, щоб главу держави обирав парламент, а не виборці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: