Кого сьогодні українці бачать майбутнім президентом – соцопитування

Читать на русском
Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою Рейтинг, на цю мить 17,4 відсотка українців не визначилися з кандидатурою на посаду президента.

17,4% українців не визначилися, за кого голосуватимуть на виборах президента, а 15,2% – взагалі не планують брати в них участь.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в результатах дослідження Соціологічної групи «Рейтинг».

Вибори-2019: чому українцям не потрібно чекати герояРейтинги президента за останні два роки впали, тоді як, наприклад, лідерки Батьківщини – зросли. Але українці віддали б свої голоси й за інших кандидатів. Наприклад, лідера групи Океан Ельзи або актора студії 95 квартал.

Найбільшу підтримку серед опитаних – 11,1 % – отримала лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Голові «Громадянської позиції» Анатолію Гриценку віддати свій голос наразі готові 6,7%, а співголові «Опозиційного блоку» Юрію Бойку – 6,4%. Четвертий у рейтингу – артист Володимир Зеленський із 6,2% голосів. Головного «радикала» Олега Ляшка та співака Святослава Вакарчука підтримали б на виборах по 5,9 та 5,7%.

За чинного президента Петра Порошенка готові проголосувати 5,3%.

Голова партії «За життя» Вадим Рабінович міг би отримати 3,7% від усіх респондентів.

Всі інші кандидати отримали менш ніж 3%. Зокрема, мер Львова Андрій Садовий – 1,6%, лідер «Свободи» Олег Тягнибок – 1,3%, екс-голова СБУ Валентин Наливайченко – 1,2%, Роман Безсмертний – 1,1%.

Менш ніж один відсоток набрали колишній прем’єр Арсеній Яценюк (0,8%), нардеп Сергій Тарута (0,7%) та голова Аграрної партії Віталій Скоцик (0,3%).

Водночас ще 9,5% обрали варіант «інший кандидат». Серед опитаних 51% сказав точно, що піде на вибори, 21% – скоріше збираються, ніж ні. 9% впевнені, що на вибори не підуть.

«Згідно з результатами дослідження, респонденти мало орієнтуються в тому, що збираються робити основні кандидати в разі обрання президентом», – говорять соціологи.

Найбільше знають про програму Юлії Тимошенко (46%), Олега Ляшка (39%) та Петра Порошенка (36%).

Майже 60% опитаних нічого не знають про плани Юрія Бойка та Анатолія Гриценка, дві третини – про плани Володимира Зеленського та Святослава Вакарчука.

Опитування проводилося серед 2 тисяч повнолітніх громадян шляхом особистого формалізованого інтерв’ю протягом 20 липня-3 серпня 2018 року. Похибка – не більш ніж 2,2%.

Раніше повідомлялося, що жоден із можливих кандидатів у президенти не набирає більш ніж 10% підтримки населення.

Згідно з останніми опитуваннями, Порошенко не потрапляє до трійки електоральних симпатій українців.

ЦВК нарахувала, що на президентські вибори потрібно 2,3 млн грн. Ще 1,9 млн грн потрібно для виборів народних депутатів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: