Чому МВФ незадоволений Україною та чи торкнеться це пенсій

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

За перше півріччя ми вийшли на 10 мільярдів дефіциту бюджету. Це говорить про те, що в реальності уряд не фінансував видатків, які мав би, але надалі проблем, зокрема з пенсіями, не буде.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економіст Борис Кушнірук, оцінюючи дефіцит бюджету, надходження від кредиторів та наслідки для соцвиплат.

За його словами, ситуація з МВФ залишається невизначеною.

«Дефіцит покривають або за рахунок приватизації, або за рахунок зовнішніх запозичень. Із зовнішніми запозиченнями, якщо МВФ не надасть коштів, можливі проблеми. Тоді не буде чим заповнити видатки. Це, на жаль, бувало неодноразово. Тут проблема можлива, але ще невідомо, яким буде остаточне рішення МВФ», – зазначив Кушнірук.

Наразі в кредиторів одна умова – ціни на газ, додав він.

«МВФ набридла ситуація з Україною. В тому сенсі, що ми беремо зобов’язання, а потім не виконуємо їх. Або виконуємо, а потім зупиняємося. Так, наприклад із цінами – все виписано, але уряд з весни минулого року відтерміновує дію цієї постанови. Цього МВФ не хоче. В принципі, це цілком зрозуміло. Якщо є домовленість, то потрібно її виконувати», – уточнив аналітик.

Підвищення, перерахунок, індексація: що нардепи обіцяють з приводу пенсійСлово і Діло зібрало обіцянки народних депутатів щодо пенсій. Це ще одна улюблена тема для піару.

Однак, на його думку, попри це, із затримкою пенсій навряд чи будуть проблеми. У ситуації із затримкою виплат пенсій якраз не було фінансових проблем.

Кошти до ПФ надходять, при тому більше, ніж заплановано, з Мінфіну також отримали надходження.

«Нам просто щось недоговорюють. Однак це точно не проблема фінансового характеру. Виплатам пенсій нічого не загрожує. Уряд точно не захоче мати проблем із пенсіонерами. Це головний виборець в Україні. Тому на виплати кошти точно знаходитимуть, проблем не буде, хіба що якогось технічного характеру», – резюмував Борис Кушнірук.

Скільки в Україні коштує доставити пенсію додому, читайте за посиланням.

Що з приводу пенсійних виплат обіцяли чиновники – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: