Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Борис Тарасюк

Читать на русском
Нардеп Борис Тарасюк обіцяв домогтися скасування президентської та депутатської недоторканності, а також членства України в ЄС.
Борис Тарасюк

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Борис Тарасюк (фракція «Батьківщини»).

Тарасюк був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 35 обіцянок, 13 з яких виконав (37%), а 7 – провалив.

Усі невиконані обіцянки Тарасюка – з програми «Батьківщини». Так, депутат обіцяв створити при кожному відомстві незалежні громадські ради, але ані він, ані його колеги з фракції відповідних законодавчих ініціатив не вносили.

Був відсутній нардеп на голосуванні за законопроект «Про державну службу» й провалив обіцянку провести переатестацію та скоротити чисельність працівників держорганів. Законопроект це передбачав. Також Тарасюк обіцяв, що судді місцевих судів обиратимуться народом. Однак фракція не зареєструвала для цього жодної законодавчої ініціативи. Крім того, депутати «Батьківщини» й, зокрема, сам Тарасюк, підтримали законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який такої норми не передбачає.

Впорався Тарасюк з обіцянкою домогтися визнання Росії державою-агресором. У 2015 році він підтримав «Звернення Верховної Ради до Організації Об'єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ГУАМ, парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором». Крім того, він проголосував за закон про реінтеграцію Донбасі, де йшлося про визнання РФ державою-агресором.

Тарасюк пообіцяв ліквідувати місцеві державні адміністраціїСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Також народний депутат обіцяв виборцям домогтися запровадження Україною санкції проти Росії. Наприкінці 2015 року Рада ухвалила закон, яким надала уряду повноваження запровадити дзеркальні санкції проти РФ. Тарасюк голосував за нього. Підтримав Тарасюк і законопроект «Про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя», яким була скасована недоторканність суддів, і виконав відповідну програмну обіцянку.

В процесі в Тарасюка залишаються 15 запевнень. Деякі з них досить масштабні, наприклад, обіцянка домогтися скасування недоторканності президента. Поки про її реалізацію не йдеться, оскільки вже тривалий час нардепи не можуть скасувати власну недоторканність. Ще депутат обіцяв змусити Росію компенсувати збитки від окупації Криму.

Крім того, перед виборами Тарасюк пообіцяв зменшити кількість наявних податків і зборів, їх має залишитися не більш ніж шість. Наприкінці 2014 року він підтримав законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)», згідно з яким кількість податків і зборів знизиться з 22 до 9. А за законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» фракція «Батьківщини» не голосувала, аргументувавши це тим, що реформа передбачає збільшення кількості податків.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: