У Раді хочуть заборонити знімати нардепів без їхньої згоди: реакція соцмереж

Читать на русском

У регламентному комітеті Ради хочуть заборонити журналістам знімати нардепів без їхньої згоди.
Слово і Діло

Регламентний комітет Верховної Ради виступив за заборону зйомки народних депутатів у парламенті без їхньої згоди. Крім того, пропонують вилучати у журналістів відеоматеріали, якщо вони були зроблені після заборони депутата.

«Зйомка, яка проводиться відкрито, має бути не прихованою (не таємною) для особи, щодо якої здійснюється ця зйомка. Допускається зйомка особи без її згоди, якщо вона проводиться, зокрема, відкрито в публічних місцях, поки особа, яку знімають на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку не висловить своє заперечення проти цього, в такому разі зйомка має бути припинена, а моменти записи за участю цієї особи – вилучені», – йдеться в листі, підписаному головою комітету Павлом Пинзеником.

При цьому заступниця голови комітету з питань свободи слова Ольга Червакова зазначила, що вилучення зібраних журналістом матеріалів є незаконним і карається терміном до 3 років в'язниці.

«Слово і Діло» розбиралось, як на нову ініціативу регламентного комітету відреагували в соціальних мережах.

«Чесний чиновник, депутат будь-якого рівня або держслужбовець не боятиметься журналістів і фотографій, зроблених у публічних місцях, на кшталт Верховної Ради України, тому що йому не буде чого приховувати. Якщо він злодій, продажна корумпована тварюка або наркоман, то він ініціюватиме подібні «рішення», тому що йому є чого боятися. І саме ініціатори таких рішень є злочинними елементами, до яких має бути прикута особлива увага відповідних служб», – вважає журналіст Юрій Федчак.

«Що це означатиме на практиці? Вам буде складніше дізнатися, що думають депутати (яких ви обрали). Ви не будете бачити, як вони насправді часто обіймаються, перед цим демонстративно сварячись на камери. Ви не зможете часто почути відповіді на запитання, чому конкретний депутат проголосував за те чи інше рішення, яке безпосередньо впливає на ваше життя», – написала журналістка Ірина Ромалійська.

«Сильним і самостійним політикам нема чого боятися журналістів. Для них немає зручних або незручних запитань. А ось для політичних маріонеток режим кулуарних кулуарів – мрія. Народні депутати вже й не приховують свого ворожого ставлення до журналістів! Цензурувати зміст публікацій, обмежувати доступ преси в кулуари, відмовлятися надавати коментарі, ображати журналістів. Сподіваємося тільки, що відкриті атаки на свободу слова й громадянські права будуть результативними – більшість чинних народних депутатів не мають увійти до наступного складу парламенту», – написав голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

«Там тільки не вистачає фрази, що до журналістів потрібно по кулеметнику приставити, щоб пристрелити на місці за спробу поставити запитання, зняти відео. Ось щоб у регламентному комітеті стільки ж ентузіазму було розглядати подання на своїх колег», – написала журналістка Надія Пришляк.

«Депутатам із регламентного не потрібно зупинятися, а на законодавчому рівні запровадити заборону на всі викривальні відео журналістів щодо посадових осіб. «Опоблок» і «Воля народу», думаю, підтримають», – написав Іван Марусенко.

Нагадаємо, раніше регламентний комітет Верховної Ради запропонував створити в парламенті прес-центр для журналістів, при цьому обмеживши їм доступ до кулуарів на першому й другому поверхах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: