Прем'єра року: яку нову зброю українці побачать на військовому параді 24 серпня

Читать на русском
На військовому параді в Києві, присвяченому Дню незалежності, 24 серпня, українці побачать нові зразки зброї.
Парад на День незалежності

Міністр оборони Степан Полторак анонсував проведення масштабного військового параду, який пройде в Києві, 24 серпня, з нагоди Дня незалежності. За словами міністра, під час параду покажуть нові зразки техніки, вже прийняті на озброєння або ті, що проходять стадію державних випробувань. Про які зразки техніки йдеться?

У вівторок, 7 серпня, міністр оборони Степан Полторак розповів, що у військовому параді, який 24 серпня пройде на Хрещатику з нагоди Дня незалежності, візьмуть участь 4500 військовослужбовців та 250 одиниць техніки. Військовослужбовці представлятимуть не лише Збройні сили, а й інші силові структури – Національну гвардію, СБУ та Державну прикордонну службу. Як і минулого року, головною вулицею столиці пройдуть військові з країн-партнерів України, в тому числі з держав-членів НАТО. За словами Полторака, свою участь у параді підтвердили вже 15 країн-партнерів України.

«Вбивця танків» уже в Україні: плюси та мінуси американських JavelinАмериканський комплекс Javelin 30 квітня прибув в Україну. Слово і Діло розбиралося в особливостях нової зброї.

Все це міністр повідомив на брифінгу під час тренування парадних розрахунків. Окрім іншого, публіка побачить нові зразки військової техніки. «Під час проходження механізованої колони будуть продемонстровані нові зразки озброєння й техніки – як ті, що вже перебувають на озброєнні, так і ті, що проходять державні випробування», – уточнив Полторак.

Серед тієї техніки, яка випробовується вже зараз, міністр назвав нову 155-мм гаубицю. «Остаточне рішення (з приводу прийняття на озброєння цього виробу – ред.) я ухвалюватиму 10 серпня», – пообіцяв міністр.

Завісу таємниці, які нові досягнення українського ОПК будуть показані 24 серпня на Хрещатику, раніше відкрив директор інформаційно-консалтингу компанії Defense Express Сергій Згурець: «Планується, що Хрещатиком пройде оперативно-тактичний комплекс «Сапсан», високоточна система залпового вогню «Вільха», автоматизована РСЗВ «Верба», нова самохідна 155-міліметрова гаубиця «Богдана» та низка інших новинок».

Про ракетний комплекс «Вільха» відомо багато. Він являє собою глибоку модернізацію 300-мм радянської реактивної системи залпового вогню «Смерч». Однак замість некерованих реактивних снарядів український виріб оснащений коректованою ракетою «Вільха» розробки київського КБ «Луч». Заявляється, що український комплекс зможе вражати 12 цілей одночасно на відстані понад 120 км. Остання стадія випробувань «Вільхи» пройшла в квітні 2018 року, після чого президент Петро Порошенко доручив налагодити виробництво.

Військова допомога з-за кордону: хто й чим допомагав Україні в 2014-2018 рокахМайже на 250 мільйонів доларів отримала Україна технічної та гуманітарної допомоги від 20 країн світу протягом останніх чотирьох років.

ОТРК «Сапсан» є «прабатьком» оперативно-тактичного комплексу «Грім-2», який зараз розробляється в інтересах Саудівської Аравії. Рішення про розробку «Сапсана» ухвалили ще в 2006 році. Передбачалося, що це буде багатофункціональний комплекс, який об'єднає в собі властивості реактивних систем залпового вогню, оперативно-тактичних і навіть зенітно-ракетних комплексів. Наземні цілі «Сапсан» міг би вражати на відстані до 480 км.

Головним розробником «Сапсана» в 2007 році було призначене дніпропетровське КБ «Південне». Однак у червні 2013 року тодішній міністр оборони Павло Лебедєв несподівано заявив, що від «Сапсана» вирішили відмовитися через «неефективне використання бюджетних коштів».

Не можна сказати, що про «Сапсан» після 2013 року зовсім забули, але відомості про його подальшу долю надходили уривчасті. Завісою секретності оповитий і «Грім-2», який створюється на базі рішень, отриманих під час розробки «Сапсана». Тому прогнозувати, яке саме ОТРК через шістнадцять днів проїде Хрещатиком (та чи зважаться його показати взагалі), дуже складно.

155-мм гаубиця, випробування якої вже проходять, – також досить загадковий «звір». Ще в 2015 році «Укрборонпром» заявив про початок ліцензійної розробки 155-мм самохідного артилерійського знаряддя. В «Укрборонпромі» відзначили, що розробка є ліцензійною й вестиметься в кооперації з підприємствами з країн Європи.

Дефект конструкції: чому міномет «Молот» не заслужив репутацію «вбивці»Інформація про дефекти в конструкції міномета Молот активно використовується пропагандистами Росії.

Згодом стало відомо, що нова українська САУ поєднуватиме в собі напрацювання польської артсистеми Krab, оснащеної 155-мм знаряддям німецької компанії Rheinmetall. Воно розташоване в башті, яку поляки купили за ліцензією в британської фірми Vickers Limited. Однак вітчизняна САУ може бути змонтована на гусеничній базі українського танка «Оплот».

Калібр 155 мм відповідає стандартам НАТО. Вважається, що знаряддя з таким калібром більш далекобійні, ніж 152-мм радянські САУ, що є в розпорядженні бойовиків. Наприклад, польський Krab вражає цілі осколково-фугасними снарядами на відстані до 30 км, а 152-мм гаубиця МСТА-С – максимум на 25 км. Тобто, якщо умовна «Богдана» надійде на озброєння ЗСУ, то українська артилерія отримає перевагу перед артилерією російських найманців на Донбасі.

Донедавна виникало запитання, де українська армія братиме боєприпаси до таких знарядь. Однак в останній тиждень липня на Гончарівському полігоні в Чернігівській області відбулися випробування важких 152-мм снарядів до буксируваного знаряддя «Гіацинт». Якщо підприємства українського ОПК налагодять виробництво 152-мм снарядів, то вони зможуть перейти й на 155-мм НАТОвський калібр. Тим більше, що такий досвід уже є. Наприклад, український керований снаряд «Квітник» може випускатися в калібрі як 152, так і 155 мм.

Відзначимо, що перед українською артилерією взагалі стоїть завдання поступово перейти саме на калібр 155 мм. Про це ще наприкінці минулого року повідомив журналістам командувач Ракетних військ і артилерії В'ячеслав Горбильов.

Ігор Вєтров, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: