Втручання РФ у вибори-2019: до чого готуватися під час агітації

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Втручання у виборчу кампанію можливе на інформаційному етапі, на етапі агітації. Це може бути суттєво, оскільки можуть задіяти так званих «ботів». Буде масове вкидання фейкової інформації й подібні речі, що загрозливо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи втручання РФ у вибори в Україні в 2019 році на інформаційному рівні.

«Втручання може відбуватися не лише цифровими методами. Наприклад, ведення власної виборчої кампанії, використання власного інформаційного ресурсу, так званих тролів для критики кандидатів, вкидання певної компрометувальної інформації, якою володіють спецслужби РФ. Це вплив не технічний, інформаційний на етапі ведення агітаційної кампанії», – зазначив Дуда.

Поки, на жаль, єдиного рецепту протидії цьому Україна не має, додав він.

Проблема інформаційних вкидань – це насправді проблема всього світу. ЄС і США також намагаються з цим боротися, звернув увагу експерт.

За його словами, є методи протидії адміністративного характеру.

«Тобто мають відстежувати ресурси, через які відбуваються зловживання у веденні виборчої агітації. Мають відстежувати ЗМІ, які можуть використовуватися в таких ситуаціях. Але гарантованих засобів протидії цьому немає», – уточнив Дуда.

На його думку, на етапі виборчої кампанії Україна не зможе позбутися цього впливу, навіть незважаючи на те, що ми перекрили багато каналів зв'язку – соцмережі, окремі ЗМІ, запровадили санкційний режим. Механізми все одно є. Ніхто не заважає зареєструвати росіянам в Україні відповідні ЗМІ й через них вести антиукраїнську діяльність.

«Тому слід ухвалити нове інформаційне законодавство. Потрібно чітко виписувати нове законодавство, за яким можна було б притягувати до відповідальності. Наприклад, встановлювати відповідальність за поширення певних видів інформації, неперевірених даних», – підкреслив експерт.

Адміністративні методи запобігання могли б дати певний ефект, але на етапі інформаційної кампанії, пояснив він.

«Хоча можуть бути використані й інші технології. Наприклад, юридичний вплив, судова війна. Там ми не бачили іноземних вух. Але це можна робити. Можна вкинути гроші в судове оскарження тих чи інших результатів виборів. Це також може бути технологія, якої слід уникати», – резюмував Андрій Дуда.

Відзначимо, президент України Петро Порошенко запевнив, що ніколи не погодиться на те, щоб главу держави обирав парламент, а не виборці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: