Луценко хоче скасувати звання Героя України. Чому це спекуляції?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Дискредитація звання Героя України – це якраз питання до керівництва країни, яке останнім часом було щедрим на присудження цього звання. Зокрема, тій же Савченко.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи ініціативу Юрія Луценка замінити дискредитоване звання Героя України нагородою під назвою «Золотий Тризуб».

«Коли це було політично вигідно й можна було отримати дивіденди у вигляді зростання рейтингу та уваги суспільства, давали звання. Зараз це раптом радянщина, дискредитовано, тому давайте скасовувати звання. Це не має нічого спільного з реальними проблемами в Україні», – зазначив Петренко.

За його словами, зараз гостро стоять питання реального розвитку економіки, оборони, зменшення інвестицій, складнощів з МВФ, зростання тарифів.

«Є глибші проблеми, які потрібно вирішувати, аніж статус нагород. Зараз це спроба влади переключити увагу суспільства з більш важливих речей», – додав олітолог.

По-перше, в нас звання Героя України, а не СРСР, нагадав він.

«Можливо слово «герой» не подобається, але воно не є чимось кричущим. По-друге, суть в іншому», – уточнив експерт.

Не важливо, як іменують звання. Не важливо, як називається місто – Кіровоград чи Кропивницький. Якщо там немає доріг, інфраструктури й люди живуть бідно, то назва ролі не грає.

Безумовно, мають бути речі, національні ідеї, які об'єднують країну. В Україні, наприклад, досі немає солідарного підходу до історії, яка дуже складна, тому що частина українців боролися й співпрацювали з нацистами, але борючись за незалежність, а частина – були в радянській армії, пояснив Петренко.

«Різні відносини й із Польщею: коли союзники, а коли й воювали. Над цим потрібно працювати, виробляти єдину позицію. Все настільки складно, що не можна показувати однобоко, розповідати, що один герой, а інший – ні. Тоді потрібно давати можливість місцевому самоврядуванню визначати ці моменти, не нав'язувати їх суспільству», – підкреслив він.

Крім того, за його словами, є необхідність об'єднання суспільства, яке зараз розділяється, а влада робить усе, щоб погіршити ситуацію. Наприклад, через питання автокефалії, НАТО. Згідно із соціологією, схід, південь, той же Донбас – проти, а центр, захід – більшою мірою підтримують.

Скільки спортсменів отримали звання Героя УкраїниЗвання Героя України за всю історію незалежності країни отримали 8 спортсменів. Востаннє нагорода вручалася 12 років тому паралімпійській чемпіонці Олені Юрковській.

Тобто це не ті речі, що можуть об'єднати українців як націю, акцентував політолог.

«Значить, потрібно говорити про те, що об'єднує. Про питання добробуту, забезпечення. А деякі моменти винести за дужки, хоча б поки що», – наголосив він.

Ідеться не про те, що цим не потрібно займатися взагалі. Просто все це складно й несвоєчасно, це все другорядне, додав експерт.

На його переконання, це намагання переключити увагу суспільства на те, щоб обговорювати не те що надуману проблему, але не головну зараз.

«Просто про це зручніше говорити, ніж про те, що пенсії затримували, про дефіцит бюджету, про скорочення резервів на 78%, з яких виплачуються зарплати й пенсії бюджетникам. Тому розмови про звання – ніщо інше, як політичні спекуляції, які ні до чого хорошого не призведуть», – резюмував Ігор Петренко.

Скільки спортсменів отримали звання Героя України – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: