Скільки спортсменів отримали звання Героя України

Читать на русском

Перемога боксера Олександра Усика над російським спортсменом Муратом Гассіевим у бою за звання абсолютного чемпіона світу у важкій вазі настільки вразила прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, що він вирішив запропонувати президенту нагородити нашого спортсмена званням Героя України. Ми вирішили пригадати, скільки разів за історію незалежності України найвищу нагороду в країні отримували спортсмени.

Звання Героя України є державною нагородою. Це найвищий ступінь відзнаки в Україні, яка присвоюється громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення.

З моменту заснування нагороди є прецеденти, коли спортсменів робили героями України. Загалом вісім осіб удостоїлися такої честі. Востаннє орден «Золотої зірки» вручався 12 років тому. Його отримала багаторазова чемпіонка й призер Паралімпійських ігор із біатлону та лижних гонок Олена Юрковська. Її визнали найкращою спортсменкою IX зимових Паралімпійських ігор у Турині. У складі збірної команди із сидячого волейболу Олена посіла 5-те місце на Паралімпійських іграх 2004 року в Афінах.

Також Юрковська є срібною (1999) та бронзовою (1998) призеркою чемпіонату України з волейболу сидячи, бронзовою призеркою (1998, 1999) чемпіонату України з настільного тенісу. На Паралімпійських іграх-2002 в Солт-Лейк-Сіті вона отримала 1 срібну та 3 бронзові медалі. У Ванкувері в 2010 році Юрковська стала паралімпійською чемпіонкою з біатлону.

Першим спортсменом, який став Героєм України, є багаторазовий чемпіон і 35-разовий рекордсмен світу в стрибках із жердиною Сергій Бубка. Його світовий рекорд (висота стрибка 6 м 15 см) протримався майже 21 рік.

Також серед нагороджених найвищим ступенем державної відзнаки Альбіна Дерюгіна, Валерій Лобановський, Яна Клочкова, Віктор Смирнов, Андрій Шевченко та Віталій Кличко.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, що боксер Олександр Усик став абсолютним чемпіоном світу у важкій вазі.

Також ми повідомляли, як відреагували соцмережі на заяву Гройсмана про те, що він запропонує присвоїти Усику звання Героя України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: