Депутати проти зйомки без згоди. Чи потрібен дозвіл та як ЗМІ відповісти політикам

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій
Костянтин Бондаренкополітолог

Регламентний комітет Верховної ради (ВР) України пропонує вилучати в журналістів відео з народними депутатами, зняте в парламенті, якщо депутат особисто не дав дозволу на таку зйомку або заперечив проти неї. Регламентний комітет посилається на статтю 307 Цивільного кодексу України, в якій вказано, що фізична особа може бути знята на фото- , кіно- , теле- чи відеоплівку лише за її згодою.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала оцінив нинішній парламент як найбільш некомпетентний через те, що в політику зайшло багато випадкових людей.

«У цьому скликанні багато некомпетентних людей, які не розуміють, що таке політика й що вона передбачає. Політична діяльність – це передусім публічна діяльність, вона має бути відома людям, які дали можливість депутатам стати депутатами», – зазначив Бала.

За його словами, депутат – це публічна особа. Особистий простір депутата не може бути тотожним приватному простору рядового громадянина.

«Особистий простір депутата вдома, у власній квартирі. Політика – це публічна діяльність», – підкреслив політолог.

На його переконання, те, що зараз пропонують, говорить лише про те, що немає розуміння, що таке політична культура й політика загалом.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Головна причина прихована в тому, що депутати просто не здатні комунікувати із суспільством через журналістів, адже відсутність компетентності не дає можливості пояснити, навіщо вони ухвалюють ті чи інші рішення», – пояснив експерт.

Ця ініціатива безглузда, навряд чи її ухвалять, а якщо навіть ухвалять, то наступний парламент скасує рішення, уточнив він.

«Журналісти не мають питати дозволу на зйомку. Понад 20 років так було, а зараз раптом вирішили, що так не можна», – додав політолог.

Крім того, на його думку, враховуючи що нардепи виступають за скасування депутатської недоторканості, зараз такими ідеями нардепи вони лише посилюють її.

«Це повністю суперечить обіцянкам, які давали депутати, коли йшли на вибори», – резюмував Віталій Бала.

Своєю чергою політолог Кость Бондаренко наголосив, що на таку ініціативу журналісти мають чим відповісти.

На його думку, журналісти мають бути солідарними між собою й у відповідь оголосити бойкот Верховній Раді.

«Узагалі не давати жодного матеріалу, новин, фотографій про діяльність ВР. Створити картину, щоб депутати відчули, що їх не існує. Така собі змова мовчання. Хай би депутати попрацювали певний час у такому інформаційному вакуумі, коли їх не запрошують до студії, коли їхнім прес-секретарям дають відбій, відмовляють в ефірах. Після цього депутати самі переглянули б свою політику», – підкреслив Бондаренко.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко 21 березня 2015 року пообіцяв зняти депутатську недоторканність.

Детальніше про те, як президент порушує Конституцію, – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: