У ВР придумали нові обмеження для журналістів

Читать на русском
Депутати  хочуть заборонити їх зйомку в Раді без згоди. Крім того парламентарі пропонують вилучати в журналістів відеоматеріали, якщо вони були зроблені після заборони депутата.

Регламентний комітет Верховної Ради виступає за заборону зйомки народних депутатів без їхньої згоди та вилучення у журналістів відеоматеріалів, якщо вони були зроблені після заборони депутата.

Про це йдеться листі за підписом голови комітету Павла Пинзеника, який оприлюднила в Facebook керівник комітету з питань свободи слова Ольга Червакова, пише «Слово і Діло».

Комітет погодився, що робота ЗМІ, акредитованих у Верховній Раді, має бути відкритою, але при цьому додав, що на зйомку має бути згода політика.

«Зйомка, яка проводиться відкрито, має бути не прихованою (не таємною) для особи, щодо якої здійснюється ця зйомка. Припускається зйомка особи без її згоди, якщо вона проводиться, зокрема, відкрито в публічних місцях, поки особа, яку знімають на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку не висловить свого заперечення щодо цього, в такому разі зйомка має бути припинена, а моменти запису з участю цієї особи вилучені», – йдеться в листі.

При цьому Комітет не уточнив, чи є розмова депутата в кулуарах парламенту конфіденційною інформацією.

ЗМІ перестануть пускати в кулуари Ради: в чому проблема та як вирішити конфлікт?Комітет із питань регламенту та організації роботи Верховної Ради запропонував не пускати журналістів у кулуари парламенту. Ініціативу оцінили експерти.

«Тобто комітет із питань регламенту вважає законним і правильним те, що Кримінальним кодексом трактується як злочин, а Конституцією і законом про інформацію – як цензура!», – написала Червакова.

Вона нагадала, що 171-ша стаття Кримінального кодексу чітко говорить, що за незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів загрожує до 3 років в’язниці, а за вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків – 4 роки.

Також комітет наполягає, що необхідно передбачити в будівлі Ради прес-центр для роботи журналістів на третьому поверсі та зобов'язати журналістів представлятися й пред'являти редакційне посвідчення під час спілкування з депутатами.

Згодом комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації заявив, що проситиме спікера парламенту Андрія Парубія врахувати позицію журналістів щодо питання закриття для них кулуарів парламенту, як це рекомендує регламентний комітет Ради.

Також «Слово і Діло» писало, до чого може призвести дозвіл депутатів на блокування сайтів без рішення суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: