ЗМІ перестануть пускати в кулуари Ради: в чому проблема та як вирішити конфлікт?

Читать на русском
Олександр Піддубниймедіаексперт

Різного роду заборони для журналістів були ще за часів Януковича, тому це не перша така ініціатива.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів медіаконсультант Олександр Піддубний, оцінюючи пропозицію ВР заборонити журналістам доступ до кулуарів Ради.

«Прихильники таких методів та вирішення ситуації з журналістами посилаються на якісь парламентські традиції в інших країнах, але слід враховувати, що в Україні вже давно склалася своя парламентська традиція взаємодії журналістів із народними депутатами, й ламати цю традицію не варто. Тим більше важко сказати, що журналісти якимось чином заважають політикам», – зазначив Піддубний.

Наразі заборону прив’язують до випадку з журналісткою, яка показала непристойний жест у Раді, але питання має бути не до журналістів, а до тих, хто видає акредитацію, уточнив він.

Як Порошенко порушує КонституціюПрезидент України зобов’язаний підписати ухвалений Верховною Радою проект закону протягом 15 днів або повернути до парламенту. Але на практиці деякі законодавчі ініціативи чекають роками, а інші підписуються в день надходження на Банкову.

«Зараз будь-який депутат може зробити акредитацію журналіста своєму помічнику, який працює на незрозумілих засадах, може просто спокійно зайти до Ради, в кулуари, не виконувати своїх журналістських функцій і показувати якісь непристойні жести», – додав експерт.

Окрім того, на його думку, є проблеми з апаратом ВР, який депрофесіоналізований порівняно з тим, що було раніше.

«Адже саме через це виникають претензії до журналістів. Проблеми створюють одні, а відповідальними хочуть призначити інших», – підкреслив фахівець.

За його словами, питання в тому, що є реєстр зареєстрованих ЗМІ в Мін'юсті, де можна оновити реєстр та акредитувати журналістів, які мають посвідчення та акредитаційні листи.

«Проблем у цьому немає жодних. Зараз те, що відбувається, є наслідком того, що політики самі довели ситуацію до абсурду, а винними роблять усіх журналістів. Це нонсенс. Ситуацію вирішити просто – потрібно голові ВР Парубію дати відповідні розпорядження керівнику апарату ВР для того, щоб унормувати це питання. Не буде жодного скандалу – ані з журналістами, ані з ідеєю виселити на задвірки журналістів», – резюмував Олександр Піддубний.

Раніше в Раді виступили з ініціативою досудового блокування сайтів. Як з’ясувалося, український законопроект написаний під копірку з Росією.

Також «Слово і Діло» писало, до чого може призвести дозвіл депутатів на блокування сайтів без рішення суду.

Детальніше про те, як президент порушує Конституцію, – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: