Кінець аналоговому телебаченню в Україні. Що зміниться для телеканалів і глядачів?

Читать на русском
Олександр Піддубниймедіаексперт

Від сьогодні Україна переходить на цифрове мовлення. Перехід проводитиметься в два етапи. З 1 серпня аналоговий сигнал відключать у Києві, Київській і Кіровоградській областях, а з 1 вересня – в усій Україні, за винятком телеканалу «UA:Перший», місцевих мовників, аналогових каналів на території проведення операції Об'єднаних сил і в деяких прикордонних районах. Таким чином, всі глядачі, які отримували аналоговий сигнал і мають телевізори старого зразка, не зможуть без спеціального обладнання дивитися телевізійні програми.

Медіаконсультант Олександр Піддубний констатував, що вся Європа давно перейшла на цифрове телевізійне мовлення, тому це рух у правильному напрямку. Ми в цій ситуації навіть відстаємо.

Крім того, якщо розглядати питання в площині зручностей та конкуренції на телевізійному ринку, то досі в аналоговому сегменті в нас збереглася дещо радянська ситуація, підкреслив експерт.

За його словами, ситуація тягнеться ще відтоді, коли канал УТ-1 мовив у метрових хвилях, а УТ-2, УТ-3 (нинішні 1+1 та «Інтер») – у дециметрових хвилях.

«Вони від самого початку, ще з 90-х років, були в набагато кращих умовах, аніж, наприклад, національний, а зараз уже суспільний мовник. Однозначно, конкуренція, результати телерейтингів, коли 1+1 чи «Інтер» постійно посідали перші позиції, – це наслідок їхніх неконкуренційних переваг, виходячи з того, які хвилі вони займали», – пояснив Піддубний.

Яким ЗМІ довіряють українці: майже половина вірить телебаченнюУкраїнському телебаченню довіряє майже половина українців, а російському - лише 7% опитаних. При цьому на сході країни російській пропаганді все ще вірять 20% українців

На його переконання, те, що наразі відбувається перехід на «цифру», поставить у підсумку всі канали в нові умови телевізійного існування.

«Буде новий рівень конкуренції. Це виводить інші канали на новий рівень конкурентних умов порівняно з «Інтером» та 1+1. Зараз у технічних позиціях усі будуть рівними. Звичайно, стартові позиції «Інтера» та 1+1 сильніші, але з часом вони навіть можуть стати слабшими», – зазначив експерт.

Зокрема, «Інтер» уже не зможе поводитися зухвало щодо мовної політики каналу до глядачів, додав він.

Крім того, «цифра» дає нові умови для вимірювання аудиторії, уточнив медіаконсультант.

«За допомогою цифрових сигналів уже можна буде більш точно сказати, які позиції посідають ті чи інші канали, можна буде відстежувати динаміку змін рейтингів. Це також важливо, щоб зрозуміти, чому суспільство віддає перевагу – політичним, розважальним чи іншим медіапродуктам. Це великий плюс», – підкреслив він.

За його словами, при цьому зміниться на краще і якість сигналу, «цифра» це дозволяє.

«Звичайно, глядачам потрібно мати хорошу телевізійну техніку, але якість сигналу помітно зросте. Глядачі, які матимуть змогу придбати хороші телевізори, отримають продукт у тій якості, щоа є в світі», – резюмував Олександр Піддубний.

Додамо, 29 березня 2018 року міністр інформаційної політики України Юрій Стець пообіцяв забезпечити повноцінне мовлення UA|TV на Крим та Донбас.

Раніше аналітики порталу з’ясували, яким ЗМІ довіряють українці.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: