На честь кого названі найвідоміші парки та сквери Києва

Читать на русском

Киянам неймовірно пощастило, адже столиця України вважається одним із найзеленіших міст Європи, де понад 120 парків і 500 скверів. Нещодавно на Андріївському узвозі заклали камінь на честь створення скверу імені оперного співака, добровольця АТО, Героя України Василя Сліпака, а скверу на вулиці Січових Стрільців дали ім'я співака Мусліма Магомаєва. А чи знаєте ви, на честь кого названий найближчий до вас парк чи сквер? «Слово і Діло» вирішило з'ясувати, чиї імена дали улюбленим городянами паркам і скверам столиці.

Для того, щоб на Андріївському узвозі з'явився арт-сквер імені Василя Сліпака, кияни зібрали понад 10 тисяч голосів під петицією до КМДА. Ініціативу підтримала й земельна комісія Київської міськради. Свої підписи під петицією поставили поет Дмитро Павличко, музиканти Святослав Вакарчук та Олег Скрипка, а також об'єднана громада «Андріївський узвіз» і волонтерська організація «Музична сотня».

Оперний співак Василь Сліпак працював у Паризькій національній опері, а з початком Революції Гідності став волонтером і незабаром відправився на схід України, де вступив до Добровольчого українського корпусу. Він отримав позивний «Міф» – скорочення від «Мефістофель», арію якого співак часто виконував навіть на передовій. Василь Сліпак загинув у бою 29 червня 2016 року. В квітні 2017 року йому посмертно було присвоєне звання Героя України.

Дороги, парки та дитсадки: що Кличко обіцяв зробити «на благо всіх киян»Слово і Діло розбиралося в обіцянках столичного мера Віталія Кличка на 2018 рік. У планах – турбота про дітей і нові парки.

Сквер імені Сліпака розташований на перетині вулиць Андріївський узвіз і Боричів тік. Тривалий час цей крихітний клаптик землі не могли поділити претенденти на його забудову, й він мав досить непрезентабельний вигляд.

Разом із перейменуванням вулиць багато парків і скверів у Києві тепер також носять імена нових героїв. На Михайлівській вулиці розташований сквер Небесної Сотні, названий на честь загиблих під час Революції Гідності українців, сквер на проспекті Науки тепер названий на честь волонтерів АТО, на вулиці Кудряшова є сквер Героїв АТО, на вулиці Чорнобильській – сквер пам'яті святошинців, що загинули в АТО, а на Парковій алеї в районі вулиці Лісківської є сквер «Доброволець», названий на честь воїнів, які в перші дні війни вирушили на схід захищати Україну.

Є в Києві й сквери, названі на честь політичних діячів. На Глибочицькій біля посольства Азербайджану є сквер імені Гейдара Алієва.

У Деснянському районі є парк пам'яті борців за свободу та незалежність України. На вулиці Закревського – парк імені керівника ОУН Романа Шухевича. На перетині вулиць Жилянської й Тарасівської відкрили сквер імені болгарського громадського діяча Димитара Пешева, який у роки Другої світової війни допоміг врятувати більш ніж 40 тисяч болгарських євреїв від знищення в нацистських таборах. Пешев був проти расизму, комунізму й фашизму. Після того, як у Болгарії до влади прийшли комуністи, Пешев виступив із критикою уряду Георгія Димитрова, за що відбув 15 років ув'язнення.

На вулиці Панаса Мирного розташований сквер імені дисидента, політв'язня часів СРСР і засновника «Народного Руху» В'ячеслава Чорновола.

Але не всі зелені зони в столиці носять чиїсь імена. Є в Києві просто сквер на вулиці Тургенєвській або парк «Сосновий», а також давно улюблений і відомий киянам парк «Дубки».

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, як мери українських міст займаються парками.

Також ми вивчали, що мери роблять для облаштування міст скверами та алеями.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: