НАБУ розслідує збитки державним інтересам у майже 7,5 мільярдів гривень

Читать на русском
НАБУ допомагає компенсувати збитки державним інтересам у майже 7,5 млрд грн. Мова йде про судовий процесу між Кабміном та ТОВ Інсігнія Резорт.

Національне бюро приєдналося до судового процесу між Кабінетом міністрів України та ТОВ «Інсігнія Резорт» з приводу визнання недійсним зобов’язання отримувати на умовах передоплати нафту, добуту ПАТ «Укрнафта».

У такий спосіб НАБУ намагатиметься не допустити ситуації, за якої може бути втрачено шанс компенсувати збитки державним інтересам в розмірі близько 7,5 млрд грн, пише «Слово і Діло».

У НАБУ розповіли, як виводили гроші з «Укрнафти»В Антикорупційному бюро розповіли, за якою схемою були виведені гроші з «Укрнафти» та скільки підприємств задіяли.

Йдеться про спробу ТОВ «Інсігнія Резорт» скасувати та визнати недійсними окремі положення «Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу» (затверджений Постановою КМУ від 16.10.2014 № 570, далі — Порядок), які зобов’язують компанії з державною часткою 50%+1 акція постачати сировину за результатами таких аукціонів на умовах передоплати.

Так, упродовж 2015 року низка компаній отримала від ПАТ «Укрнафта» близько 1 млн тонн нафти з відтермінуванням сплати до кінця 2015 року. У 2016 році за наведеними фактами детективи Національного бюро відкрили кримінальне провадження. Як результат - у 2017 році деякі комерційні компанії-отримувачі нафти добровільно відшкодували ПАТ «Укрнафта» понад 51,7 млн грн.

Того ж місяця ОАСК, а в червні і Київський апеляційний адміністративний суд (КААС), задовольнили позов ТОВ «Інсігнія Резорт». В липні 2018 року КМУ подало до Верховного Суду касаційну скаргу на рішення КАСС, до якої приєдналося Національне бюро. Верховний Суд відкрив провадження у справі та зупинив виконання рішень ОАСК та КААС на період розгляду касаційної скарги Кабміну.

Нагадаємо, у справі «Укрнафти» суд призначив експертизу комп'ютерів, вилучених НАБУ.

Також стало відомо, що ціна нафти знову росте.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: