Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Антон Геращенко

Читать на русском
Геращенко виконав 39 відсотків обіцянок. До кінця каденції він має намір розробити законопроект про боротьбу з контрабандою, який би запровадив систему ProZorro для імпорту та експорту товарів.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Антон Геращенко (фракція «Народного фронту»).

Геращенко пройшов до Верховної Ради за загальнодержавним багатомандатним округом від «Народного фронту». На обіцянки нардеп був щедрим і загалом дав 88 запевнень, з яких 34 виконав (39%), а 25 – ровалив. До кінця каденції нардепу потрібно виконати або остаточно провалити ще 29 намірів.

Антон ГеращенкоРадник Міністра внутрішніх справ України

Багато провалених обіцянок Геращенка пов'язані з його парламентською діяльністю. Нардеп запевнив, що проголосує за запрошення на пленарне засідання Верховної Ради керівника САП Холодницького

та директора НАБУ Ситника.

«Ви ж знаєте, що пан Ситник і пан Холодницкий перебувають у місті Вашингтоні на міжнародній конференції, яка була спланована заздалегідь. Тому вони, зрозуміло, що не з’явилися (до парламенту – ред.). Один переліт до Сполучених Штатів Америки з пересадками через Франкфурт – це 14 годин. Наступного тижня їх можуть запросити. Я думаю, що це було б доцільно. Особисто я голосуватиму «за», – заявив Геращенко журналістам, але коли 3 квітня 2018 року парламент голосував за запрошення на пленарне засідання Ситника та Холодницького, нардеп не голосував за вказане рішення.

Протилежна ситуація склалася з обіцянкою Геращенка голосувати за зняття недоторканності з Надії Савченко, але не підтримувати її затримання та арешт. «За підсумком вивчення документів ухвалив рішення голосувати за зняття з неї депутатської недоторканності, але не буду голосувати за її затримання та арешт», – зазначив нардеп на своїй сторінці в Facebook. Але коли дійшло до голосування, Геращенко підтримав усі три подання – і за зняття недоторканності, і за затримання, і за арешт Надії Савченко.

Антон ГеращенкоРадник Міністра внутрішніх справ України
Геращенко обіцяє голосувати за зняття недоторканності з Надії Савченко та не підтримувати її затримання і арештСказано 20 березня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

Також Геращенко провалив запевнення, що інформуватиме суспільство про результати розгляду в суді справи про побиття активіста, який зробив зауваження водію джипа.

«Два тижні тому суспільство було вражене нахабством і хамством водія білого джипа «Мерседес», який серед білого дня розмахував на вулиці пістолетом і кийком. Відео цього інциденту обійшло майже всі телеканали країни й викликало бурю емоцій у соцмережах. Сьогодні хулігану й бешкетнику, який кийком побив активіста, що зробив йому зауваження за порушення правил дорожнього руху, висунули звинувачення», – повідомив Геращенко в своєму Facebook і запевнив, що ця справа буде в нього на контролі й нардеп інформуватиме суспільство про результати її розгляду в суді.

Однак Геращенко не завершив розпочате. У своєму листі наприкінці січня 2017 року він повідомив «Слову і Ділу», що за фактом побиття активіста водієм джипа було розпочате кримінальне провадження за статтею «Хуліганство», й, за наявною інформацією, обвинувальний акт був переданий до Шевченківського районного суду Києва, суддя – Олег Линник. Але коли ми вирішили дізнатися, як справа просувається в суді, то не отримали відповіді від Геращенка на наш запит.

Також наредп провалив три обіцянки, пов'язані з боротьбою проти незаконного видобутку бурштину. Навесні 2016 року він обіцяв зробити все можливе для притягнення до відповідальності замовників побиття депутата Житомирської облради Ніколайчука за журналістське висвітлення «бурштинового бізнесу». За півтора місяця Геращенко у відповіді на наш запит щодо справи Ніколайчука повідомив, що не володіє цією інформацією, й порадив звернутися до Нацполіції. Відзначимо, що депутат обіцяв особисту участь у вирішенні зазначеного питання.

Влітку того ж року нардеп пообіцяв, що на найближчому засіданні Верховної Ради вимагатиме від голови парламенту включити до порядку денного проект закону про легалізацію видобутку бурштину. Однак Геращенко не звертався до Парубія з такою вимогою, а законопроект на цю тему не був запланований до розгляду.

Не впорався Геращенко із запевненням, що домагатиметься обвинувальних вироків суду в усіх справах, пов'язаних із незаконним видобутком бурштину. 7 жовтня 2015 року Антон Геращенко повідомив, що Рівненський суд за позовом директора державної компанії «Українські поліметали» Костянтина Лісничого виніс законне рішення, припинивши процедуру банкрутства ДП «Укрбурштин». Через зазначене підприємство відбувався незаконний видобуток бурштину на території Рівненської та Житомирської областей на сотні мільйонів гривень щорічно.

Однак уже через півроку нардеп, мабуть, втратив інтерес до цієї теми. У своїй відповіді на наш запит він повідомив, що не володіє інформацією щодо справ, пов'язаних із незаконним видобутком бурштину, й рекомендував звернутися до Державної судової адміністрації та прокуратури.

Щодо виконаних обіцянок Геращенка, то більшість із них стосується запевнень голосувати за ту чи іншу законодавчу ініціативу. Так, нардеп обіцяв, що він і фракція підтримають у першому читанні законопроект про розмитнення авто на єврономерах.

«Фракція «Народного фронту» на завтра оголошує мобілізацію депутатів, і якщо в залі буде достатня кількість представників інших фракцій, ми будемо готові голосувати за закон про так звані «євробляхи» в першому читанні для того, щоб у вересні після поправок проголосувати його в цілому», – заявив Геращенко. НФ майже всім складом присутніх підтримав зазначений законопроект.

Також, як і обіцяв Геращенко, «Народний фронт» підтримав редакцію законопроекту про Антикорупційний суд із запровадженням 100-відсоткового права вето міжнародних експертів. Ще Геращенко виконав намір підтримати законопроект про скорочення кількості парламентських комітетів у рамках проведення реформування Верховної Ради й проголосував за кандидатуру Людмили Денісової на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини та за пенсійну реформу.

Антон ГеращенкоРадник Міністра внутрішніх справ України
Геращенко заявив, що з метою підтримки української медицини буде лікуватися лише в УкраїніСказано 31 травня 2017 р.Статус обіцянки: Архів

До кінця каденції Геращенко залишилося виконати ще 29 обіцянок. Це дуже багато. У деяких нардепів не набереться й десятка запевнень, які вони намагаються виконати вже чотири роки.

Крім передвиборчих програмних обіцянок «Народного фронту», у Геращенка є ще й цікаві особисті зобов'язання. Так, нардеп запевнив, що він сам і члени його сім'ї лікуватимуться тільки в Україні.

«Я зустрічався нещодавно з виборцями, і один чоловік сказав, що було б добре ухвалити закон, за яким усі наші депутати, міністри та інші високопосадовці лікувалися б лише в Україні. Можливо, тоді наша медицина змінилася б на краще. Потрібно починати із себе. Припустимо, в мене в листопаді минулого року народилася дочка. І не за кордоном, а в Київському пологовому будинку №7. Я ніколи не лікувався за кордоном і не планую, як і члени моєї сім'ї. Я вважаю правильним лікуватися в Україні. Давайте підтримувати українську охорону здоров'я», – заявив Геращенко.

Ще нардеп обіцяв підтримати законопроект про обіг короткоствольної зброї, якщо громадяни дадуть на це згоду на консультативному референдумі. Поки що ніхто не ініціював такого референдуму, не кажучи вже про підготовку відповідного законопроекту.

Також нардеп збирався голосувати за всі законопроекти, які зміцнюють соціальний статус поліцейських, працівників СБУ, учасників АТО та військовослужбовців.

Однією з останніх обіцянок Геращенка став намір розробити законопроект про боротьбу з контрабандою, який передбачає впровадження системи ProZorro для імпорту та експорту товарів.

«Сьогодні я був на зустрічі міністра внутрішніх справ із найбільшими експортерами та імпортерами, на якій спілкувалися про те, як потрібно побороти контрабанду. Я запропонував зробити так, щоб у нас працювала система ProZorro з імпорту та експорту всіх товарів, щоб кожен підприємець знав, за якою ціною хто імпортує. Це було підтримано підприємцями, міністром, тому розробимо законопроект, і думаю, що восени зможемо його ухвалити», – зазначив нардеп на початку липня 2018 року на одному з телеефірів.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: