Чим закінчиться конфлікт «Нафтогазу» та КМДА для споживачів?

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

«Нафтогаз» керується 22 статтею закону про ЖКП про передачу боргу, а КМДА має претензії до структури боргу. Зокрема, до штрафу та пені.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський, оцінюючи спір НАК «Нафтогаз» із КМДА через борги та ситуацію з постачанням газу киянам з боку монополіста.

«Все це має вирішитися в судах, але й тут ситуація доходить уже до абсурду. КМДА говорить, що вони перемогли, після першого ж слухання, потім «Нафтогаз робить аналогічну заяву. Це свідчить про розвал системи держуправління, коли мерія та державна компанія не можуть між собою домовитися навіть у суді», – зазначив Землянський.

Коли «Нафтогаз» не дає поставки газу, тепла, відключає воду, то дійсно діє методами шантажу, просто в рамках законодавства, додав він.

«Можна йти переговорним шляхом, а можна за буквою закону. Ось «Нафтогаз» слідує закону, тому що закон про ринок газу не порушує. Є заборгованість – не надається ліміт, потім почнуть відбирати газ для виробництва гарячої води, це вважатиметься несанкціонованим відбором, дисбалансом системи. Відповідно, на газ, який несанкціоновано відібраний, ціна підніметься до 20 тисяч гривень за тисячу кубів», – пояснив експерт.

Газ у системі є, відібрати його можна, просто питання в тому, як це позначиться на діяльності «Київтеплоенерго», уточнив він.

За його словами, в подальшому просто нарощуватиметься борг, а НАК, як і раніше, відповідно до закону про ринок газу, висуватиме вимоги.

«Розпочнеться нарощування заборгованості за ланцюжком. Тому що НАК має закупити газ для того, щоб виправити ситуацію з небалансом, «Укртрансгаз» закуповує в «Нафтогазу», передає газ «Київгазу», який виставляє рахунок «Київтеплоенерго». Але вже за ланцюжком пройшли штрафні санкції, а відповідно, ціна зросте», – підкреслив Землянський.

Відключити все місто «Нафтогаз» не може, але схема буде та сама: ліміти не були надані, газ несанкціоновано відібраний – тримайте штрафні санкції. Приблизно додаткових 15 тисяч гривень на тисячу кубометрів.

При цьому відключити об'єкт, особливо в регіонах, складно, констатував він.

«Ще до Майдану, коли були спроби відключення, все закінчувалося плачевно для облгазів. Населення не терпітиме. Ну а з настанням опалювального сезону взагалі відключати не мають права за законом», – наголосив експерт.

Питання в тому, що борги зростатимуть, акцентував він.

«Газ є в трубі, його можна відібрати, але якщо він не оформлений, то коштує втричі дорожче. Зриву опалювального сезону немає, а фінансова складова буде вкрай негативною спочатку для КМДА та «Київтеплоенерго», а після – й для киян. Тому що все в підсумку лягає на плечі споживачів. Інших грошей немає. Платити мільярди з бюджету НАК ніхто не буде», – додав фахівець.

Борги за комуналку: міністр юстиції розповів, яке майно можуть описатиМіністр юстиції Павло Петренко запевнив, що в українців не будуть забирати квартири за борги за комунальні послуги.

На його думку, ситуація патова. Найпростіше було б за столом переговорів на рівні фінансових департаментів домовитися.

Тим більше, що історія зі штрафами тягнеться ще з 2015 року. «Нафтгогаз» весь час виставляє рахунки «Київенерго», нагадав він.

«Загалом, усе впирається в недоговороздатність менеджменту «Нафтогазу». Вони дуже однобоко підходять до питання. Наприклад, філософія третього енергопакета в ЄС базувалося на поліпшенні становища споживача, а в нас – на поліпшенні справ монополіста», – резюмував Валентин Землянський.

Відзначимо, в ексклюзивному інтерв'ю «Слову і Ділу» міністр юстиції Павло Петренко розповів, яке майно можуть описати за борги.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: