Як українські мери займаються освітленням вулиць

Читать на русском

Нещодавно стало відомо, що Миколаїв може стати першим містом в Україні та Європі, повністю обладнаним світлодіодним освітленням. Таке освітлення споживає електроенергії в 2,5 рази менше, ніж звичайне, й відповідно, набагато економніше.

У деяких інших українських містах також поступово встановлюють світлодіодне освітлення, однак буває, що на вулицях не вистачає не лише такого сучасного підсвічування, але й звичайних ліхтарів. «Слово і Діло» сьогодні розбиралось, як мери справляються з цією проблемою.

Замінити зовнішнє освітлення на 163 об'єктах на LED цього року пообіцяв столичний мер Віталій Кличко. Станом на червень на цей тип освітлення перевели п'ять київських вулиць. А ось встановити нічне освітлення на 260 пішохідних переходах Кличко не зміг. Обіцянку він давав у 2016 році, але проект з облаштування переходів системами автономного освітлення почав реалізовуватися лише в 2017-му.

Сергій НадалМіський голова Тернополя
Надал пообіцяв встановити 2 тисячі нових світлодіодних ліхтарівСказано 12 лютого 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

У січні минулого року мер Вінниці Сергій Моргунов пообіцяв обладнати світлодіодним підсвічуванням більше 30 пішохідних переходів. «Цього року Департамент комунального господарства та благоустрою займатиметься облаштуванням нерегульованих пішохідних переходів додатковим освітленням та дорожніми знаками. Зупинилися на варіанті з облаштуванням світлодіодів, вмонтованих у самі знаки. Вони одночасно освітлюватимуть і перехід, і звертати увагу водіїв на знак у темний час доби», – розповів Моргунов. Переходи були обладнані освітленням уже у вересні.

Близько 60 пішохідних переходів в Черкасах у 2016 році були обладнані додатковим освітленням. За словами мера Анатолія Бондаренка, на це в міському бюджеті було передбачено 2 мільйони гривень. До літа на переходах були встановлені світлодіодні світильники. За даними ЗМІ, міська влада переплатила щонайменше 600 тисяч гривень на закупівлі та проведенні робіт. Однак Бондаренко свою обіцянку виконав.

Олексій Каспрук пообіцяв вирішити питання освітлення основних вулиць Чернівців за два роки. Обіцянку він давав минулого року, тобто теоретично вже в 2019-му ми побачимо результат.

Борис Філатов у своєму плані дій на 2018 рік пообіцяв замінити в Дніпрі понад 3 тисячі світильників, прокласти 128,5 кілометрів повітряної лінії освітлення, а також встановити 110 нових світильників у селищі Авіаторське й відновити освітлення в селищі Краснопілля.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв запевнив, що вся площа Петефі буде обладнана підсвіткою. «Зараз оголошені торги на підсвічування фасадів будівель на площі Петефі. Тобто будівлі будуть підсвічені приблизно так, як адмінкорпус обласної адміністрації. Упевнений, це буде мати дуже ефектний вигляд. Тим більше, що вся площа буде підсвічена», – розповів чиновник.

В Івано-Франківську, за словами Руслана Марцінківа, цього року встановлять зовнішнє освітлення у всіх навчальних закладах. Зараз із 60 закладів освітлені 18.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, як мери справляються з чергами до дитсадків.

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: