Як мери українських міст опікуються дитячими садками

Читать на русском

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що до 2020 року в Україні не буде черг до дитячих садків, а кількість місць у дошкільних установах зросте на 96 тисяч. Відбудеться це все в тому числі завдяки централізації. Поки до виконання обіцянки глави уряду ще кілька років, «Слово і Діло» аналізувало, як із чергами до дитсадків зараз справляються мери.

На малій батьківщині Гройсмана, у Вінниці, Сергій Моргунов також пообіцяв до 2020 року ліквідувати чергу до дитячих садкків міста. Станом на лютий у черзі були 587 дітей. «Якщо ми відкриємо чотири дитячих садка, то, за нашими підрахунками, з точки зору демографічної ситуації у Вінниці, до 2020 року ми майже ліквідуємо чергу. Вона може бути за рахунок тих, хто приїхав, – це до 100 місць. Але над цим питанням ми й далі працюватимемо, адже крім будівництва нових садочків, ми відкриваємо додаткові групи в наявних», – розповів міський голова.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий має намір у 2017 році відкрити першу чергу дитячого садочку у ВинникахСказано 8 червня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не всі мери такі оптимісти, як Моргунов, і тому обіцяють лише додаткові місця в дитсадках, про повну ліквідацію черги не йдеться. Мер Тернополя пообіцяв цього року створити 200 додаткових місць у дитячих садках. Віталій Кличко минулого року хотів створити 660 місць у дитсадках Дарницького району столиці. До обіцяної цифри мер трохи не дотягнув – з'явилося 505 нових місць.

На цей рік Кличко обіцяв відкрити 8 дитячих садків на 2 тисячі місць – як новозбудованих, так і капітально відремонтованих. «Уже через місяць прийматиме нових вихованців новий дитсадок на Позняках, розрахований на 260 місць», – розповів він на початку червня.

Олександр Сєнкевич має намір із вересня відкрити 6 груп інклюзивної освіти в дитячих садках Миколаєва. «На сьогодні в Миколаєві навчаються 696 дітей з обмеженими можливостями. При 7 закладах дошкільної освіти діють відділення, де навчаються діти з особливими освітніми потребами. У 14 міських школах функціонують 23 таких класи. Додатково з вересня цього року ми плануємо відкрити ще 6 груп у дитячих садках і 12 класів у школах», – повідомив міський голова. Скоро зможемо побачити результати його роботи.

Наступного року має відкритися дитячий сад «Подоляночка» в Івано-Франківську на вулиці Хоткевича. Як сказав мер Руслан Марцінків, на початок реконструкції виділено 5 мільйонів гривень. Станом на червень роботи з відновлення саду тривають.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, столичний мер Віталій Кличко заявив, що порівняно з іншими регіонами Київ – острів благополуччя.

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: