Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Радник Міністра внутрішніх справ України

Геращенко запевнив, що військовослужбовця, який винний у ДТП в Костянтинівці, обов'язково буде покарано

17 березня 2015 року народний депутат України Антон Геращенко запевнив, що військовослужбовця, який винний у ДТП в Костянтинівці, буде покарано з усією суворістю закону. За загибель дитини і травмування його матері передбачена кримінальна відповідальність за статтею 284 КК до 10 років позбавлення волі. Нагадаємо, 16 березня 2015 року в Костянтинівці БМД українських військовослужбовців збила на смерть восьмирічну дівчинку. Також на місці події була ще одна дитина в колясці, яка не постраждала, і його мати, яка була госпіталізована у важкому стані. “СЛОВО І ДІЛО” ЗВЕРТАЄ ВАШУ УВАГУ! Виконання цієї обіцянки не належить до компетенції народного депутата України, однак фіксація цієї заяви необхідна для зваженої характеристики поведінки персони у публічному просторі.
Виконано
Сказано 17 березня 2015 р.

Джерело

  • http://112.ua/glavnye-novosti/geraschenko-voennosluzhaschiy-vinovnyy-v-dtp-v-konstantinovke-resheniem-suda-arestovan-205412.html
  • http://www.unian.ua/politics/1062578-spravu-vinnih-u-dtp-u-kostyantinivtsi-peredano-do-sudu.html
  • http://hromadskeradio.org/2015/06/23/u-kostyantinivtsi-vidbuvsya-chergoviy-sud-shhodo-dtp-u-yakomu-zaginula-ditina
  • http://www.5.ua/suspilstvo/DTP-u-Kostiantynivtsi-sud-nad-viiskovosluzhbovtsiamy-perenesly-84920.html
  • http://ua.korrespondent.net/ukraine/3547057-poroshenko-nahorodyv-vynuvattsia-dtp-v-kostiantynivtsi-zmi
  • https://www.youtube.com/watch?v=ku6kE7n5SAU
  • Лист народного депутата Антона Геращенка №596/575 від 24 березня 2016 року
  • http://www.dotb.dn.ua/2016/12/kostyantinivskiy-sud-vinis-virok-viyskovim-yaki-u-berezni-2015-roku-nasmert-zbili-ditinu/

Результат

1 квітня 2015 року Управління зв’язків із громадськістю та засобами масової інформації Генеральної прокуратури України повідомило, що слідчими управління військової прокуратури в зоні АТО за 15 днів з моменту трагедії закінчено розслідування за фактом дорожньо-транспортної пригоди, що відбулася у місті Костянтинівка Донецької області. Зібрані беззаперечні докази провини двох військовослужбовців.

14 квітня 2015 року відбулось засідання суду, під час якого водій повністю визнав свою провину, а командир військового Марьян Рак взагалі заперечив свою причетність до скоєного.

23 червня у Костянтинівському міськрайонному суді відбулося чергове засідання по вказаній справі. Прокурор відділу Головної військової прокуратури в зоні проведення АТО Степан Гоін проінформував ЗМІ про хід засідання та деталі розгляду кримінальної справи. За його словами, якщо вину військових буде доведено, їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі: Роману Карпінцю, який наразі перебуває в Артемівському СІЗО, — до 5 років, Мар’яну Раку – від 3 до 7 років. До речі, Мар`ян, якого відпустили під заставу у 60 тисяч гривень, на засіданні суду повідомив, що у день ДТП вживав алкоголь. Засідання було перенесене на 25 червня у зв'язку з неявкою одного із свідків (відео:5.ua).

3 серпня 2015 року підозрюваний у вбивстві дитини старший лейтенант Мар'ян Рак був нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня за службу в донецькому аеропорту. У зв'язку з відсутністю рішення суду по ступеню провини офіцера, керівництвом була запропонована його кандидатура для нагородження.

17 серпня 2015 року Марьян Рак повідомив, що прокуратурою та судом вже встановлено факт відсутності командира в транспортному засобі, який вчинив наїзд на дитину. Крім того, на час проведення розслідування його не було відсторонено від виконання службових обов'язків (відео:02:17).

Варто зазначити, що 27 грудня 2016 року Костянтинівський суд виніс вирок військовим: водію Роману Карпінцю – 4 роки ув’язнення, його керівнику Мар’яну Раку - два роки дисциплінарного батальйону (військова в’язниця), а також позбавив звання старшого лейтенанта.

ВИСНОВОК: винні у ДТП в Костянтинівці були покарані.