Чому Україні може загрожувати наплив мігрантів

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Ситуація дійсно непроста. Україна може стати тією точкою, через яку мігранти намагатимуться потрапити до Євросоюзу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи попередження ДСПУ про збільшення кількості мігрантів в Україні.

«Балканський маршрут дедалі щільніше закривають. Африканський та Середземноморський маршрути також закривають. Уже тривалий час шукають різні варіанти, зокрема через Туреччину, Чорне море до Румунії та Болгарії, ну й Україна в цьому контексті. Можливо, через Росію піде якийсь потік», – зазначив Воля.

Наразі все залежить від того, наскільки буде здатна Україна контролювати свої кордони та пропускні пункти, підкреслив він.

«Нелегали шукають слабкі місця. Україна якраз може бути таким слабким місцем у кордонах Євросоюзу, хоча не факт, що так станеться. Все залежить від нашої системи охорони кордонів», – уточнив експерт.

Динаміка міграції в Україні: де живе найбільше переселенцівВ Україні зараз налічується більш ніж 1,5 мільйона переселенців. Більшість живуть на неокупованих територіях Донбасу.

За його словами, тут головне – здатність держави та наявність ресурсів для того, щоб ефективно контролювати кордон.

Це саме той випадок, коли проста механіка має набагато більше значення, ніж матеріальні складові, законодавство, додав він.

Політолог нагадав, що Угорщина не лише посилила законодавство й вжила заходів з приводу відповідальності організацій, які сприяють міграції, але й звела другу лінію паркану з колючим дротом, хоча його вже знаходять, як обходити.

«Німеччина та Австрія створюють «транзитні зони» з екстериторіальним статусом, де біженці залишатимуться, поки не ухвалять рішення, залишати їх у Німеччині чи висилати», – наголосив він.

Як пояснив експерт, це спроба знайти компромісний варіант, адже країна, яка приймає, вважається приймаючою, а деякі країни не хочуть брати участь у розподілі мігрантів, наприклад Італія.

За його словами, ідея створення таких транзитних зон – спроба знайти компроміс між крайнощами, а що з цього вийде, поки не дуже зрозуміло.

«Знову ж таки, приклад Італії. У них узагалі чітка й категорична позиція. Вони взагалі не хочуть приймати кораблі й мігрантів», – додав Воля.

«Тому ми маємо зрозуміти, що тут головним є питання здатності фізично контролювати свої кордони. Ми вже бачимо, що міграційне законодавство в Європі будо добре виписане, але потоку мігрантів це не завадило. Тому варто робити висновки», – уточнив політолог.

На його думку, це питання охорони морських кордонів, суходільних, митниці та прикордонників загалом. Система охорони кордонів має бути забезпечена передусім за рахунок техніки й людських ресурсів.

«Це набагато ефективніше для стримування міграції, ніж внутрішнє законодавство, яке регулює міграцію», – резюмував Володимир Воля.

«Слово і Діло» відстежило динаміку змін у міграції населення з окупованих територій України минулого місяця.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: