Українським пенсіонерам майже тиждень затримують виплати. Грошей немає?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

У 2018 році на фінансування дефіциту Пенсійного фонду України із загального фонду державного бюджету виділяється 139 мільярдів 313 мільйонів гривень, що на 4% більше, ніж у 2017 році, – 133 мільярди 695 мільйонів гривень. Однак уникнути проблем із виплатами це не допомогло. Вже майже тиждень українські пенсіонери не можуть отримати гроші. Через поштові відділення виплати мали розпочатися 18 липня. Однак пенсіонерам, які з того дня приходили на «Укрпошту», повідомили, що грошей у касі немає. 24 липня «Укрпошта» надала офіційний коментар з приводу того, що відбувається. «Укрпошта» працює в штатному режимі. Станом на сьогодні існують тимчасові технічні затримки фінансування ПФУ виплати пенсій», – ідеться в повідомленні. Своєю чергою в ПФ проблему визнали, пояснивши, що зміщення графіка фінансування виплат обумовлене касовими розривами надходження єдиного соціального внеску. При цьому в ПФУ запевнили, що пенсіонери отримають виплати в повному обсязі. Того ж дня прокоментував події й очільник Кабміну. Прем'єр пообіцяв, що всі пенсіонери вчасно отримуватимуть пенсію. «Хочу сказати всім українським пенсіонерам, що ціную їх і поважаю, й найголовніше, що всі будуть вчасно отримувати пенсію», – заявив Гройсман.

Фінансовий експерт, економіст Олег Гавриш пояснив, що зараз ніхто не знає, чим наповнювати бюджет. Касовий розрив означає, що в бюджеті грошей немає, їх не зібрали.

«Можна було вирішити проблему, взявши гроші в борг, вийшовши на ринок євробондів, але цього зробити ми поки не можемо, оскільки немає розуміння того, беремо ми гроші в МВФ чи ні», – зазначив експерт.

За його словамиЮ зараз це цілком логічна ситуація, оскільки по-хорошому потрібно було піднімати ціни на газ на вимогу МВФ в обмін на транш.

«Після того, як були б підняті ціни, ми б отримали кредит і випустили єврооблігації під нормальним відсотком. Потім можна було б розрахуватися з боргами, зокрема вирішити питання з пенсіями. Без запозичень це зробити нереально», – уточнив Гавриш.

Крім того, більше не варто підвищувати ані пенсії, ані зарплати, додав він.

«Це абсурд. Виходить, що ми підвищуємо виплати, не маючи коштів для наповнення бюджету», – акцентував експерт.

До того ж, звичайно, має відбуватися боротьба з контрабандою, з єврономерами, оскільки їх імпорт не дозволяє нормально наповнювати бюджет, підкреслив економіст.

«Ну й, звичайно, має бути, образно кажучи, зниження апетитів. Гройсман жив, як перед виборами. Він підвищував усе на світі, не розуміючи, як він це виконуватиме. Тепер дійшли до того моменту, коли з'явилися перші тривожні дзвіночки з виплатами», – пояснив він.

За перше півріччя бюджет уже дефіцитний – 3%, констатував фахівець.

«Підвищили пенсії, зарплати. Цього робити було не можна, тому що зростання має бути об'єктивним, коли є збільшення на ринку попиту на людей. Цього поки немає. МВФ про це знає й усі про це знають – є дірка в бюджеті. Від загального бюджету це величезна сума. Цих грошей не вистачає навіть за підсумками першого півріччя», – резюмував Олег Гавриш.

Нагадаємо, 14 лютого 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що в 2019 році відбудеться широкомасштабне підвищення пенсій для пенсіонерів, які мають великий трудовий стаж, але невисоку пенсію.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: