У НБУ передбачили підвищення облікової ставки

Читать на русском
Нацбанк може піти на чергове підвищення облікової ставки у вересні в разі зростання ймовірності реалізації інфляційних ризиків.

Нацбанк може піти на чергове підвищення облікової ставки у вересні в разі зростання ймовірності реалізації інфляційних ризиків.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляється в липневому протоколі засідання комітету монетарної політики регулятора.

У що виллється підвищення облікової ставки НБУ та по кому вдарить найбільше?13 липня Національний банк України ухвалив рішення про підвищення облікової ставки до 17,5 відсотків. Якими будуть наслідки, знають експерти.

«У разі подальшого посилення інфляційних ризиків Національний банк матиме достатньо часу, щоб зреагувати за допомогою облікової ставки у вересні», – йдеться в документі.

Зазначимо, що більшість членів комітету (п'ять із дев'яти) висловлювалося за підвищення облікової ставки – до 18%.

Нагадаємо, що це вже четверте підвищення облікової ставки. Так, Нацбанк підвищив облікову ставку з 12,5% річних до 13,5% річних 27 жовтня 2017 року, потім до 14,5% річних з 15 грудня 2017 року й до 16% річних із 26 січня 2018 року. Востаннє облікову ставку знижували в травні 2017 року – до 12,5% річних із 13% річних.

У квітні 2018 року правління НБУ вирішило залишити облікову ставку незмінною на рівні 17% річних.

21 липня НБУ підвищив облікову ставку на 0,5 процентного пункту (п. п.) – до 17,5% для приведення рівня інфляції в цільовий діапазон у 2019 році.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: