Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Артур Герасимов

Читать на русском
Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов виконав менш ніж половину своїх обіцянок.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Артур Герасимов (голова фракції «Блоку Петра Порошенка»).

Герасимов був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Як голова фракції Герасимов обіцяє досить багато, на його рахунку 43 запевнення, з них 19 він виконав (44%), а 8 – провалив.

Низку обіцянок народний депутат давав, пов'язаних із позицією фракції БПП щодо голосувань. Наприклад, у квітні минулого року Герасимов обіцяв, що фракція підтримає зміни до регламенту Ради про скасування перерви під час ранкового засідання. Двічі в парламенті намагалися включити до порядку денного відповідний законопроект і двічі фракція не змогла дати максимальної кількості голосів.

Аналогічна ситуація сталася з обіцянкою депутата про те, що БПП підтримає законопроект про скасування електронного декларування громадських організацій. Коли в квітні Рада голосувала за включення питання до порядку денного, це підтримав лише 71 депутат фракції, під час другої спроби – ще менше.

Натомість фракція, як і обіцяв Герасимов, підтримала освітню та пенсійну реформи, а також створення в Україні Антикорупційного суду.

Провалив Герасимов кілька програмних обіцянок. Перед виборами нардеп обіцяв домагатися обрання парламенту за відкритими партійними списками. У листопаді 2017-го Рада ухвалила за основу проект Виборчого кодексу, який, зокрема, запроваджує механізм обрання депутатів за системою відкритих пропорційних списків. Однак Герасимов при голосуванні утримався. Також лідер фракції був відсутній під час голосування за законопроект щодо створення громадського телебачення й не виконав відповідну програмну обіцянку.

Як і більшість колег із фракції Герасимов не виконав обіцянку про те, що влада в областях належатиме виконкомам, сформованим обласними радами, обраними людьми. У листопаді минулого року він підтримав законопроект, який прямо суперечить обіцянці, – голів обласних державних адміністрацій знову призначає президент.

У лютому Герасимов пообіцяв, що підтримає законодавчі ініціативи реформування парламенту. Навесні Рада ухвалила законопроекти «Про внесення змін до законів України «Про комітети Верховної Ради України», «Про центральні органи виконавчої влади «Про оптимізацію роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання зі сферами діяльності міністерств» і «Про внесення змін до деяких законів України щодо розподілу посад у комітетах Верховної Ради України за принципом д'Ондта». Нардеп усі ці документи підтримав.

Ще 16 обіцянок Герасимову потрібно виконати. Зокрема, він обіцяв, що фракція БПП підтримає оновлення Центральної виборчої комісії. Нагадаємо, що це питання Верховна Рада відклала до осені.

Артур ГерасимовНародний депутат України
Герасимов запевнив, що у ВРУ не буде обмежень щодо діяльності журналістівСказано 11 липня 2018 р.Статус обіцянки: Архів

У перспективі фракція, згідно із запевненнями Герасимова, підтримає запровадження візового режиму з Росією. За його словами, БПП виступає за впровадження біометричної фіксації громадян, які в'їжджають в Україну. Поки на голосування відповідна ініціатива не виносилася. І за скасування депутатської недоторканності БПП, раптом що, також проголосує.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: