Справа АМПУ: суд визнав недійсним договір на 712 мільйонів

Читать на русском
Антикорупційне бюро домоглося перемоги в суді першої інстанції щодо визнання недійсним договору в справі АМПУ.

Суд визнав недійсним договір на проведення днопоглиблювальних робіт в портах України вартістю 712 мільйонів гривень, укладений між державним підприємством «Адміністрація морських портів України» та ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв».

Таке рішення ухвалив Господарський суд міста Києва 18 липня за результатами розгляду позову детективів НАБУ, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу відомства.

«В результаті визнання договору недійсним попереджено перерахування на користь ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» близько 395 мільйонів гривень та завдання АМПУ збитків на суму близько 146 мільйонів гривень. Під час часткового виконання вказаного договору виконавцем завищена вартість послуг та завдано збитків на суму 118 мільйонів гривень», – зазначили в Бюро.

За словами представників прес-служби, підставою позову НАБУ стали матеріали, отримані детективами під час здійснення досудового розслідування в кримінальному провадженні за ознаками заволодіння в 2015–2016 роках коштами АМПУ під час проведення процедур державних закупівель, укладення та виконання договорів із «Техморгідрострой Миколаїв» про надання послуг із днопоглиблення підхідних каналів та акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів.

За даними слідства, в 2015-2016 роках АМПУ проведені дві процедури закупівлі днопоглиблювальних послуг у формі конкурсних торгів. Проте переможця торгів при проведенні обох торгів обрали з порушеннями закону України. Всупереч рекомендаціям державних аудиторів, наданих до моменту укладення другого договору, службові особи АМПУ підписали договір про закупівлю робіт та послуг із «Техморгідрострой Миколаїв».

Унаслідок таких дій державі завдано збитків у особливо великих розмірах, а саме на суму понад 247 млн грн. Ця сума підтверджена висновками судово-економічної експертизи та іншими матеріалами кримінального провадження. Порушення допущені при проведенні закупівлі підтверджені висновками спеціалістів Державної аудиторської служби України та рішеннями Антимонопольного комітету України.

Нагадаємо, один із підозрюваних у справі АМПУ ховається за кордоном.

Раніше суд визнав винною одну з підозрюваних у справі АМПУ.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: