Журжій вирішив скласти повноваження нардепа, але не виконав і половини обіцянок

Читать на русском
Андрій Журжій вирішив скласти повноваження нардепа, хоча раніше говорив, що не може так підвести своїх виборців. А тепер іде, не зробивши й половини обіцяного.
Андрій Журжій

Член фракції «Самопомочі» Андрій Журжій подав заяву про складання повноважень народного депутата. Своє рішення Журжій пояснив тим, що в умовах зупинки реформ перед виборами не може ефективно виконувати свої обов'язки.

За словами Журжія, йдеться про реформу Державної фіскальної служби, запровадження податку на виведений капітал, ліквідацію ЄСВ, податкової поліції й економічних підрозділів Служби безпеки та Національної поліції. У заяві депутат зазначив, що обіцяв виборцям не балотуватися на наступних виборах і вже зараз не бачить підстав для подальшої роботи в парламенті.

За даними електронної та письмової реєстрації, Журжій на засіданнях Верховної Ради не з'являвся із середини червня (за винятком засідання 10 липня) й минулого місяця пропустив усі голосування.

Цікаво, що коли в 2016 році Журжій обіцяв не обиратися до наступного парламенту, то говорив: «Перед виборцями я відповідаю зараз. Тому й не можу просто скласти мандат і піти з цього цирку. Тому що вони мені довірилися, і я не маю права їх підвести й здатися». І ось депутат хоче піти, не виконавши й половини своїх обіцянок (лише 19 із 41). 13 його запевнень ще в процесі. Причому всі обіцянки, які залишилися, є програмними.

Депутат хотів скасувати недоторканність і представники «Самопомочі» навіть зареєстрували законопроект, який Рада так і не розглянула. Зате восени парламент може проголосувати за інший проект закону, авторами якого стали 158 нардепів.

Хотів Журжій домогтись ухвалення закону про президента. Але «Самопоміч» своїх законодавчих ініціатив не зареєструвала. Законопроект від «Батьківщини» «Про порядок імпічменту Президента України» був відхилений і знятий із розгляду. Документ від Радикальної партії взагалі не розглядався в Раді.

Крім того, нардеп обіцяв виборцям домогтися створення точок зростання й інструментів розвитку промисловості. У 2015 році Журжій підтримав проект закону щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мережі індустріальних парків в Україні. Але утримався при голосуванні за законопроект, яким передбачене створення кредитно-експертного агентства.

Також, згідно з програмою, Журжій мав домогтися створення системи військової підготовки громадян. Одним з ініціаторів законопроекту, який передбачав реорганізацію в Україні структури територіальної оборони, виступив колега Журжія з фракції Семен Семенченко. Але документ з розгляду зняли минулого року.

Дев'ять обіцянок народний депутат провалив. Зокрема, він збирався домогтися скасування пільг парламентарів і міністрів. Але ані він, ані його колеги з фракції не зареєстрували відповідної законодавчої ініціативи.

У лютому 2015 року він заявив, що податкова міліція буде ліквідована. Майже через два роки Верховна Рада схвалила законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні)», який передбачає ліквідацію податкової міліції та створення фінансової поліції. Але Журжія щось зупинило проголосувати за документ, він утримався.

Також він утримався й при голосуванні за законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який передбачав запровадження механізму обрання суддів виключно на конкурсних засадах. Хоча перед виборами Журжій обіцяв механізм обрання суддів удосконалити.

Однак 19 обіцянок Журжій усе ж виконав. Зокрема, домігся дерегуляції бізнесу, підтримавши в Раді низку законопроектів: «Про внесення змін до закону України« Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності »щодо лібералізації системи державного нагляду», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері державного нагляду (контролю)», «Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг)». Проголосував за реформу освіти й виконав програмну обіцянку підвищити вчителям зарплати.

Нагадаємо, в листопаді Верховна Рада відмовилася позбавити мандатів депутатів від «Самопомічі» Альону Бабак і від «Народного фронту» В'ячеслава Константіновського.

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: