Чому російські санкції підуть Україні на користь?

Читать на русском
Василь Юрчишин

На сьогодні фактично Україна залишається вразливою за трьома групами товарів – нафтопродукти, ядерне паливо та хімічна промисловість. Хоча, наприклад, з ядерної групи товарів у нас залишається взаємний зв'язок. Однак, незважаючи на це, санкції радше корисні для нас. Неприпустимо на четвертий рік війни продовжувати торгівлю з агресором.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи інформацію про те, Мінфін РФ готує проект санкцій проти України, включаючи фізичних та юридичних осіб.

«Перш за все саме наша політика має бути спрямована на суттєве обмеження, а за нагоди й максимальне, аж до ліквідації торгових відносин з РФ. По-перше, можливо, це підштовхне наших чиновників до того, щоб самим здійснити всі рішучі кроки проти РФ», – зазначив Юрчишин.

«Зрозуміло, що бізнес із РФ розширюється, тому що багато представників українського політикуму мають там свій інтерес, але це неприпустимо», додав економіст.

Це навіть позитивні заходи для того, щоб ми демонстрували послідовність своїх дій, підкреслив він.

«По-друге, закликати західні країни застосовувати й продовжувати санкції проти РФ, а самим розширювати торгівлю, абсурдно», – уточнив експерт.

Як санкції США вплинуть на жваву торгівлю між Україною та РосієюЯким чином потужні американські санкції проти російських олігархів можуть зачепити українських та чому пожвавилася торгівля між Україною та країною-агресором, обговорювали на каналі UMN.

На його думку, санкції радше підуть нам на користь.

«Ми вже бачимо, що підприємства активно почали перебудовуватися на інші ринки – як імпортні, так і експортні. Вони досягли досить непоганого успіху. Ну й ті, хто хотів і розумів важливість і серйозність питання, переорієнтувалися. А тих, хто не хотів, можливо, ці санкції підштовхнуть обрати, що краще», – пояснив він.

Навіть якщо будуть якісь швидкі наслідки, то вони обумовлені передісторією, акцентував фахівець.

«Ніхто не заважав за ці чотири роки вивести свої рахунки, почати шукати й знайти інших партнерів, а не з усілякими відмовками продовжувати вести традиційний бізнес, причому часто в тіньовому секторі. Такі відносини не можуть вважатися хорошою поведінкою. Можливо, це піде на користь нашим бізнесменам зараз», – резюмував Василь Юрчишин.

Як санкції США вплинуть на торгівлю між Україною та Росією – за посиланням.

Як відомо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман обіцяв припинити дію програми економічного співробітництва України та Росії на 2011-2020 роки й дотримав слова. 21 березня 2018 року Кабмін підтримав пропозицію Мінекономрозвитку про припинення дії відповідної програми.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: