Як санкції США вплинуть на жваву торгівлю між Україною та Росією

Читать на русском
Яким чином потужні американські санкції проти російських олігархів можуть зачепити українських та чому пожвавилася торгівля між Україною та країною-агресором, обговорювали на каналі UMN.
Слово і Діло

Чи позначаться американські санкції проти російських олігархів на ситуації в Україні, аналізували на каналі UMN журналіст Данило Яневський та політолог, експерт «Слово і Діло» Валентин Гладких.

Українським олігархом Віктором Пінчуком зацікавився спецпрокурор США Мюллер,який проводить розслідування щодо втручання Російської Федерації в останні президентські вибори. Як повідомив із Вашингтона скайпом журналіст «Голосу Америки» Олександр Яневський, у пресі з’явилися звинувачення Дональда Трампа в тому, що він під час передвиборчої кампанії взяв гроші у Віктора Пінчука.

«Газета New York Time видала статтю, де написали, що зять колишнього президента України Леоніда Кучми Віктор Пінчук заплатив Дональду Трампу за виступ під час конференції YES, яка проходила в Києві в 2015 році, 150 тисяч доларів», – повідомив журналіст, додавши, українське питання також з’явилося в полі зору спецпрокурора США Мюллера, який звинуватив колишнього керівника виборчого штабу Трампа Пола Манафорта в тому числі й у зв’язках із колишнім українським президентом-утікачем Януковичем.

ДЕРИПАСКОЮ ПО УКРАЇНІ. АМЕРИКАНСЬКІ САНКЦІЇ ТА НАШІ ГРОШІUMN

Якщо українцям не зовсім зрозуміло, в чому полягає такий страшний злочин Тампа, який взяв 150 тисяч доларів за 20-хвилинне інтерв’ю, та ще й два роки тому, то для американців важливо з’ясувати, чи не порушив виборчий штаб Трампа закон, який забороняє кандидатам у президенти під час передвиборчої кампанії брати гроші в іноземних кампаній та урядів.

Важливо те, Мюллер потягнув лише за одну ниточку, а витягнув цілий клубок взаємовідносин між російськими та українськими олігархами. Останні потужні санкції США проти російських топ-бізнесменів можуть рикошетом вдарити по українських.

«Український олігархат однозначно постраждає, й у першу чергу не через свої економічні зв’язки з Російською Федерацією, а передовсім через те, що він так само, як і російський олігархат, сповідує ті самі принципи, ту саму манеру поведінки та спосіб мислення. Я неодноразово говорив, що найбільш драматичний для України зв'язок із Росією полягає не в спільній історії, віросповіданні, культурі, духовності, а в тому, що між двома корумпованими елітами існує надто міцний корумпований зв'язок», – сказав Валентин Гладких.

На його думку, якщо в цивілізованих країнах є різниця між людьми, які перебувають на державній службі, та між цими інституціями, то в Росії й Україні ця межа настільки розмита, що поставивши під удар самі інститути, вони підставили під удар і себе.

«Зараз ми бачимо, що олігархи повністю занедбали інтереси держави. Це каста, яку ненавидять усередині країни, яку зневажають і, в кращому разі, з неї кепкують на міжнародній арені, а в гіршому – сприймають як потенційну дичину. Тобто забрати й перерозподілити те, що в них є», – вважає експерт.

Торгівля з окупантом: що Україна досі продає та купує в Росії?Попри 3,5 роки війни, українсько-російські економічні відносини все ще досить жваві: експортуємо метал, імпортуємо нафтопродукти... І не тільки.

Основний капітал, який мають українські олігархи, вони нагромадили завдяки дешевим російським енергоресурсам. Це дуже добре видно на інфографіці порталу «Слово і Діло», де зображена динаміка торгівлі між Україною та Російською Федерацією під час війни. Україна експортує переважно чорні метали та вироби з них, атомні реактори, продукти неорганічної хімії, а імпортує здебільшого нафтопродукти та добрива.

«Насправді, попри чотири роки агресії, Україна залишається основним торговим партнером Російської Федерації. До того ж торгівля за останні два роки навіть пожвавилась, якщо порівнювати з попередніми роками. Але це не означає, що колись у нас були великі обсяги торгівлі, а тепер ми їх збільшили. Насправді, до 2014 року обсяги торгівлі були ще більшими, потім – провалля, коли агресія РФ далася взнаки, а за останні два роки торгівля з цього провалля почала підніматися», – пояснив Гладких.

За його словами, якщо проаналізувати, які товари ми купуємо в Росії, то за винятком енергоресурсів, у нас буде позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. З номенклатури товарів видно, що Україна продає до Росії значно більше товарів із доданою вартістю, ніж купує в РФ.

«Навіть на такому елементарному прикладі видно, що українська економіка в тому аспекті, в якому це стосується російської економіки, перебуває в домінувальному статусі. Оскільки енергоресурси ми тепер начебто не з Росії купуємо, можливо, навіть побачимо, що незабаром це сальдо збільшуватиметься й надалі. В нас є ще одна цікава інфографика, де видно, що РФ є лідером за кількістю інвестицій в Україну. Тобто це означає, що відбувається експансія російського капіталу. В цьому немає нічого поганого тоти, доки цей російський капітал потягне за собою й політичну експансію. Є велика небезпека, що ці гроші впливатимуть на внутрішню ситуацію в країні так, як це потрібно РФ. Загалом, це ганебно, що протягом чотирьох років не припинили, але це потрібно було робити ще 25 років тому», – сказав експерт «Слова і Діла».

Іноземні інвестиції в Україні: скільки за 7 років вклали в економікуПрямі іноземні інвестиції в Україну минулого року склали 1 мільярд 817,2 мільйона гривень. Це на 57,5 відсотків менше, ніж у 2016-му.

Така ситуація склалася через те, що український олігархат, який регулює українську економіку, ніколи не був зацікавлений у тому, щоб розривати цей зв'язок між дешевими російськими енергоресурсами та збагаченням десятка українців. Всі вони отримали статки завдяки транспортуванню дешевого російського газу або його використання в металургії та інших галузях.

«Зараз українські олігархи вже потрапили під дію санкцій. По-перше, вже немає доступу до дешевого газу й прибутки зменшились, а українська хімія стала ще менш привабливою галуззю. Якщо ми самостійно не могли розірвати ці виробничо-корупційні ланцюжки, зараз у цьому сприятимуть американські санкції. З одного боку, добре, що в Україні руйнується застарілий виробничий уклад, але на його місці не формується нічого нового. В нас повним ходом іде деіндустріалізація, а нам пропонують створити аграрну наддержаву», – зазначив Гладких.

Нагадаємо, під санкції США потрапили понад 400 компаній із РФ.

Війна війною, а торгівля за розкладом: чому Україна різко збільшила імпорт з РФ, читайте в нашому матеріалі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: