Транзит російського газу через Україну: на чиєму боці грає ЄС

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Україна давно готова. Ба більше, маючи Угоду про асоціацію з ЄС, будучи членом договору енергетичного співтовариства, ініційованого ЄС, імплементуючи третій енергопакет, з формальної точки зору, ми вже маємо ідентифікуватися Європейською комісією як частина енергетичного простору ЄС.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи ситуацію з транзитом російського газу через Україну та заяву Павла Клімкіна про продовження контракту.

«Україна готова. Інша річ, що в Брюсселі постійно вигадують різного роду зачіпки, щоб вказати: ЄС – це одне, а Україна – щось інше, буцімто багато що в нас не так, як потрібно», – зазначив Гончар.

Експерт звернув увагу на позицію віце-президента Єврокомісії з Енергосоюзу Мароша Шевчовича, який вказав, що транзит через Україну та майбутній контракт мають відповідати європейському законодавству.

Якщо зараз проаналізувати українську ГТС та «Укртрансгаз», то ми працюємо більш прозоро, ніж багато аналогічних європейських компаній.

Тому питання в іншому – чи готова європейська сторона, наприклад, брати російський газ на східному кордоні України, уточнив він.

«Тут питання. Адже Європейська комісія, в принципі, не дуже категорична, а ось європейські компанії не підтримують такий підхід. Вони хочуть, щоб зберігалася наявна модель: вони беруть газ у «Газпрому» на західному кордоні України. Радянського Союзу вже немає, а модель залишилася», – пояснив Гончар.

За його словами, таке ставлення до України пов'язане з тим, що практично всі європейські компанії в цьому секторі мають стосунок до «Газпрому», який вказує, що це його прерогатива й з українцями ніхто не може розібратися, крім нього.

«Відповідно, ми вам даємо дешевий газ, значить, усе має зберігатися так, як є. Європейські компанії такий підхід зберігають. Вони більше на сторожі «Газпрому», – додав він.

При цьому Європейська комісія розводить руками, виступаючи нібито «за» Україну, але з аргументом, що це право суб’єктів вирішувати, де їм відбирати газ, підкреслив фахівець.

«Тут вони також хитрують і лукавлять. Тому що коли потрібно, то Єврокомісія знаходить підходи до енергетичних компаній й скеровує їх у потрібний бік. Для цього ЄС має механізми. Тому питання в тому, щоб задекларовані підходи України зустрічалися з такою ж щирістю європейської сторони», – акцентував Гончар.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв забезпечити енергетичну незалежність УкраїниСказано 30 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

На його думку, наразі це не так.

«У тристоронніх переговорах Єврокомісія виступає посередником, але мала би бути спільна позиція України та Єврокомісії, тому що не Росія, а ми є членом договору енергетичного співтовариства, ми маємо угоду про третій енергопакет, у той час як РФ хоче його загальмувати через механізми СОТ. Тому логічно, що мають бути солідарні дії ЄС та України», – наголосив енергетик.

За його словами, не слід також перебільшувати значення слів Путіна про те, що буде збережений транзит російського газу через Україну.

«Це формування певної пастки. Адже відразу всі почали говорити, що це конструктивний підхід. Але не варто розслаблятися. Україна вже знає, чого варті слова «Газпрому», РФ та російських представників», – резюмував Михайло Гончар.

Ще будучи кандидатом у президенти України, Петро Порошенко заявив, що диверсифікує поставки газу й забезпечить енергетичну незалежність України. Про це йдеться в його програмі на виборах 2014 року.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA/

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: