Рада запровадила кримінальну відповідальність за домашнє насильство

Читать на русском
Верховна Рада 6 грудня запровадила кримінальну відповідальність за примус до вступу в шлюб і домашнє насильство.

Верховна Рада 6 грудня запровадила кримінальну відповідальність за примус до вступу в шлюб і домашнє насильство.

За ухвалення в цілому законопроекту №4952 проголосував 241 депутат за мінімально необхідних 226, передає «Слово і Діло».

Як пов'язані підліткова злочинність і насильство в сім'ї?Насильство і жорстокість у сім'ях є основною причиною майбутніх проблем із законом у підлітків. «Слово і Діло» відстежило зв'язок між підлітковою злочинністю і домашнім насильством.

Документ покликаний імплементувати в українське законодавство положення Конвенції про запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції).

Рада встановила, що примус до вступу в шлюб або заманювання з цією метою особи на територію іншої держави передбачає арешт терміном до 6 місяців, обмеження волі до 3 років або позбавлення волі на той самий термін.

Домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо теперішнього або колишнього подружжя, карається громадськими роботами терміном від 150 до 240 годин, арештом до 6 місяців, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 2 років.

Щодо осіб, які вчинили домашнє насильство, суд зможе заборонити їм перебувати в місці спільного проживання з потерпілою особою або заборонити наближатися на певну відстань до місця проживання потерпілої особи, а також заборонити телефонні розмови й контакти через третіх осіб.

Нагадаємо, 25 листопада в Україні стартувала міжнародна кампанія проти насильства.

Раніше в Нацполіції заявили про збільшення кількості випадків торгівлі людьми.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: