Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олександр Вілкул

Читать на русском
Олександр Вілкул виконує обіцянки не так добре, як їх дає – ми зафіксували 87 його запевнень, а виконав він лише 25.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олександр Вілкул (фракція «Опозиційного блоку»).

До Верховної Ради Вілкул був обраний у листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Відтоді на обіцянки він не скупиться – дав їх 87. А ось виконав лише 25 (29%), а 22 – вже провалив.

З останнього, що провалив Вілкул, – березнева обіцянка про те, що фракція «Опозиційного блоку» не голосуватиме за кадрові призначення. Того ж дня у Верховній Раді відбулося голосування за призначення Якова Смолія на посаду голови Національного банку України, фракція дала один голос на підтримку постанови. Ще 25 депутатів «Опоблоку» підтримали призначення Людмили Денісової на посаду омбудсмена. Таким чином, Вілкул свою обіцянку не виконав.

У вересні 2016 року Вілкул заявив, що «Опоблок» відмовиться від коштів, передбачених згідно із законом про державне фінансування партій. Через місяць Національне агентство із запобігання корупції підтвердило слова депутата. Однак уже на початку минулого року Вілкул повідомив, що політсила фінансування прийме. «У 2016 році «Опоблок» єдиний, хто не взяв гроші з держбюджету на партію, але їх розікрали – ані підвищення зарплат, ані підвищення пенсій. У 2017 ми краще візьмемо й направимо на допомогу людям і боротьбу з корупцією», – розповів народний депутат і провалив обіцянку.

Систематично фракція незадоволена роботою уряду. Навесні 2015-го Вілкул заявляв, що «Опозиційний блок» наполягатиме на створенні слідчої комісії з розслідування корупції в Кабінеті міністрів. У Раді була зареєстрована постанова про створення тимчасової слідчої комісії за фактами корупції в органах влади, однак профільний комітет її відхилив. «Опоблок», своєю чергою, на створенні ТСК під час пленарних засідань парламенту не наполягав. Тому обіцянка Вілкула не виконана.

Вілкул пообіцяв зупинити інфляцію на рівні не більше 5%Сказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

А в березні минулого року народний депутат заявив, що через місяць, коли закінчиться імунітет чинного Кабміну, фракція вимагатиме його відставки. У квітні Наталія Королевська заявила, що фракція ініціює збір підписів за відставку уряду. Однак уже влітку «Опоблок» від своїх заяв відмовився: за словами голови фракції Юрія Бойка, згідно з чинним законодавством, парламентарі можуть вимагати лише розгляду питання про відповідальність уряду й ухвалити рішення про недовіру, але не про відставку. Тож і цю обіцянку Вілкулу виконати не вдалося.

Реформи, запропоновані владою, «Опоблок» майже не підтримує. Минулого року фракція виступила проти освітньої реформи. Як і обіцяв Вілкул, нардепи не віддали за відповідний законопроект жодного голосу. Також фракція різко розкритикувала медичну реформу. «Опозиційний блок» за це голосувати не буде, й, щоб захистити людей, яким необхідне поліпшення якості лікування, вимагає внесення наших пропозицій про страхову медицину», – заявив Вілкул. За цей законопроект у результаті «опоблоківці» голосів не дали. А на початку цього року звернулися до Конституційного суду України з питанням про конституційність реформи.

Підтримує Вілкул запровадження пропорційної системи виборів. Минулого року він проголосував за проект Виборчого кодексу, який передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків, і виконав свою обіцянку.

Ще цілих 40 обіцянок народному депутату залишилося виконати. Зокрема, низку обіцянок Вілкул дав на випадок перемоги «Опозиційного блоку» на парламентських виборах. «Розуміючи всю складність ситуації, ми готові взяти на себе відповідальність, і після перемоги на виборах за півроку буде закінчена війна, реінтегрований Донбас, стабілізовані ціни й тарифи. А реформи, що закривають школи та лікарні й підвищують пенсійний вік, ми просто скасуємо», – таке світле майбутнє обіцяв депутат українцям.

Крім того, за словами Вілкула, після приходу його партії до влади припиниться нарахування пені за борги за комунальні послуги.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: