Як Україна торгує з РФ і чим це для нас закінчиться?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Згідно з даними Держстату щодо зовнішньої торгівлі за минулий рік, попри війну, Україна не припинила торгівлю з країною-агресором. Навпаки, зовнішньоторговий обіг між Російською Федерацією та Україною порівняно з 2016 роком торік значно пожвавився.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій новак, передає «Слово і Діло».

Експерт уточнив, що обсяг експорту зріс із 3,6 мільярда майже до 4 мільярдів доларів, а імпорту – з 5,1 до 7,2 мільярда доларів.

Як санкції США вплинуть на жваву торгівлю між Україною та РосієюЯким чином потужні американські санкції проти російських олігархів можуть зачепити українських та чому пожвавилася торгівля між Україною та країною-агресором, обговорювали на каналі UMN.

«Зростання зовнішньоторгового обігу України та Росії говорить про те, що українська влада припинила гратися в реверси й уже відбуваються прямі поставки енергоресурсів із Росії. Енергоресурси – це 85% імпорту з Російської Федерації», – констатував Новак.

Щодо українського експорту в Росію, це переважно продукти машинобудування, виробництво яких у РФ не налагоджене, а імпорт з інших країн обійдеться дорожче, пояснив він.

За його словами, продовження такої торгівлі для України може бути дуже ризикованим.

«Якщо тенденції зовнішньої торгівлі України та Росії зберігатимуться, то ми знову потрапимо в енергетичну залежність від РФ. Тобто повернемося до того стану, який був ще до Революції Гідності та початку військової агресії Росії проти України», – уточнив економіст.

На його думку, з боку української влади поки не було ефективних кроків, щоб цього уникнути.

«Українська влада поки що нічого не зробила для того, щоб зменшити енергетичну залежність від РФ. Власний видобуток газу не нарощується, не збільшується постачання енергоресурсів з інших країн. Тому очікувати зменшення обсягів торгівлі з Росією цього року не слід. Навпаки, деякі наші урядовці вважають, що слід відновлювати співпрацю з РФ, зокрема щодо виготовлення ядерного палива», – підкреслив він.

«Напевно, українській владі вигідно торгувати з Росією й, очевидно, не без зиску для себе», – припустив Андрій Новак.

Як повідомлялося, за період із січня до квітня 2018 року імпорт російських товарів зріс на 31% – до 2,56 мільярда доларів.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв забезпечити енергетичну незалежність УкраїниСказано 30 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Ще будучи кандидатом у президенти України, Петро Порошенко заявив, що диверсифікує поставки газу й забезпечить енергетичну незалежність України. Про це йдеться в його програмі на виборах 2014 року.

Дізнатися про те, як санкції США вплинуть на жваву торгівлю між Україною та Росією, можна за посиланням.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: