Рік до виборів: про що говорять цифри?

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Згідно з результатами останнього дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг», лідером президентського рейтингу залишається Юлія Тимошенко, за яку готові проголосувати 17,1% тих, хто візьме участь у голосуванні й уже визначився з вибором. За Гриценка готові віддати свої голоси 9,7%, Бойка – 8,9%, Зеленського – 8,5%, Ляшка – 8,1%, Порошенка – 7,8%, Вакарчука – 6,6%, Мураєва – 4,2%, Рабіновича – 3,7%, Тягнибока – 2,6%, Садового – 2,2%, Таруту – 1,5%, Яценюка – 1,3%, Безсмертного – 1,2%.

Політтехнолог Тарас Загородній зазначив, що нові соціологічні дані показують, що голоси умовного південного сходу стануть визначальними як для президентської кампанії, так і виборів до Верховної Ради.

Це означає, що той кандидат, який може завоювати симпатії виборців південного сходу володітиме «золотою акцією», припустив він.

На його думку, опитування підтвердило наявні тенденції.

«Нічого нового немає й у частині антирейтингу влади. Він стабільно високий. Антирейтинг, як і раніше, очолює Порошенко: майже половина респондентів не проголосували б за нього в жодному разі», – уточнив експерт.

Із соціології зрозуміло, що якщо ще рік-два тому здавалося, що дисциплінований електорат умовного південного сходу не визначатиме підсумків виборів президента, то вже зараз зрозуміло, що саме від того, яким чином вдасться мобілізувати цей електорат, залежатиме результат.

Річ у тім, що на полі умовного патріотичного електорату дуже велика конкуренція, пояснив політтехнолог.

«Умовно кажучи, патріотичний електорат активно емігрує з країни (на заробітки тощо). Тому питома вага умовного південного сходу буде зростатиме», – додав він.

Експерт акцентував, що на цьому полі йде активна боротьба між сталими лідерами (Бойко) та новими претендентами, які можуть швидко набрати очки, але й так само швидко їх втратити.

За його словами, це видно за зростанням рейтингу Мураєва, який досить вдало використовує в своїй кампанії принцип айкідо «використовуй силу суперника проти нього ж самого», коли робить скандальні заяви й отримує рознос у провладних ЗМІ.

«Тому ми бачимо й зростання його рейтингів, яке відбувається радше за рахунок голосів його колеги з партії «За життя» Рабіновича. Такі швидкі перетікання голосів можуть істотно вплинути на те, хто реально може вийти до другого туру президентських виборів. Незважаючи на всілякі незрозумілі схеми, які малюються у високих кабінетах», – резюмував Тарас Загородній.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, кого українці бачать майбутнім президентом.

Детальніше про те, скільки обіцянок президента залишаються невиконаними за рік до виборів, – за посиланням.

Також пропонуємо почитати, в чому повторилася Тимошенко під час презентації «Нового курсу України» й хто з політиків уже давав схожі обіцянки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: