Депутати йдуть на канікули до осені. Як парламент відпрацював VIII сесію

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

У п'ятницю, 13 липня, відбулося останнє пленарне засідання Верховної Ради, під час якого нардепи заслухали членів Кабміну й зачитали депутатські запити. Також до початку канікул народні обранці встигли ухвалити в першому читанні проект закону, метою якого є зниження вартості розмитнення автомобілів, встановити нові штрафи за порушення правил ввезення авто й виділити шахтарям 1,4 мільярда гривень дотацій для погашення заборгованості із заробітної плати. Після цього спікер українського парламенту Андрій Парубій офіційно оголосив про закриття восьмої сесії, а глава Кабміну подякував парламент за плідну сесію, на якій були схвалені 9 із 35 урядових законопроектів. До слова, як з'ясувало «Слово і Діло» за період роботи восьмої сесії ста відсотків обіцянок не вдалося виконати ще нікому з нардепів, а майже в кожній політсилі є такі, хто не виконав і десятої частини своїх обіцянок.

Політолог Олексій Якубін підкреслив, що одним із позитивних і найважливіших рішень за період восьмої сесії було голосування за Антикорупційний суд.

«Все-таки голосування щодо запуску суду відбулося, це важливо», – зазначив експерт.

Також добре, що все-таки були вирішені деякі кадрові питання й нарешті за час сесії змогли затвердити нового голову Нацбанку, додав він.

«Відбулися кадрові перестановки й у Кабміні – відставка голови Мінфіну Данилюка», – нагадав політолог.

Загалом, можна сказати, що за цю сесію начебто і закони ухвалювалися, і кадрові перестановки були, що добре, але погано, що велика частина питань була далекою від інтересів громадян, уточнив він.

Експерт звернув увагу, що величезна прогалина в тому, що публічного звіту Гройсмана з можливістю надати оцінку вже другий рік не було, його перенесли на наступну сесію.

На його думку, в парламентсько-президентській формі правління це виглядає дивно.

«Річ у тім, що саме ця оцінка дала б можливість зрозуміти, наскільки виконується бюджет, чи правильно вибудувана соціально-економічна політика», – пояснив Якубін.

За фактом ця сесія Ради знову показала, що парламент не контролює уряд. Ключові рішення ухвалюються за межами парламенту.

Тобто всі важливі рішення ухвалюються на Банковій виконавчою владою, але не на сесії парламенту, акцентував він.

Крім того, на його думку, восьма сесія була переповнена елементами передвиборчого й законодавчого спаму. Йдеться про різні неоднозначні законодавчі ініціативи з точки зору прав людини та Конституції. Наприклад, бажання отримати позасудовий контроль над ЗМІ.

«Очевидно, що це просто законодавчий спам, який не лише порушує Конституцію, але й займає місце реальної якісної роботи. Тому що реальні питання, які були важливими й мали вирішитися на цій сесії, проігнорували», – наголосив політолог.

Хто з нардепів за чотири роки не виконав жодної обіцянкиУ Верховній Раді 16 народних депутатів із початку каденції не виконали жодної обіцянки. Половина з них входять до однієї фракції.

Експерт нагадав, що парламент так і не вирішив кадрове питання з в. о. міністра Супрун, хоча спроби були на рівні комітету.

Також, за його словами, не вирішене питання з переміщеними особами, хоча цього постійно вимагали. Наприклад, у частині надання їм права голосувати.

Не узвалили рішення й щодо військових пенсіонерів, додав він.

«Ця сесія показала, що парламент перебуває далеко від тієї реальності, в якій живе населення. Не запропоновано громадянам чіткого бачення того, що буде з країною завтра, й не пропонуються рішення для проблем, які виникають зараз. Тому в глобальному сенсі парламент перебуває в кризі й потребує перезапуску», – підкреслив політолог.

«Парламент якщо й ухвалював рішення, то всі вони були продиктовані ззовні – або з Банкової, або з Кабміну. Речі, які пропонували депутати, в основному були або законодавчим спамом, або не потрапляли до порядку денного», – резюмував Олексій Якубін.

Чим займалися нардепи в останній тиждень VIII сесії – за посиланням.

Відзначимо, аналітики порталу з'ясували, хто з нардепів за чотири роки не виконав жодної обіцянки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: